Daarbij moeten verzekeraars duidelijk communiceren over dekkingsvoorwaarden en zou de overheid moeten meedenken over oplossingen voor onverzekerbare schade.
In het kort
Waar in 2016 nog vier verzekeraars dit risico (woningverzakkingen) dekten, doet sinds vorig jaar geen enkele partij dit meer. Nederland krijgt steeds meer te maken met langdurige droogte. Naar schatting 800.000 woningen lopen het risico op verzakking en instorting bij daling van het grondwaterpeil. Met een gemiddeld schadebedrag van 64.000 euro kan de financiële impact voor huishoudens enorm zijn. De AFM vindt het belangrijk dat consumenten in hoog risicogebieden zich hiervan bewust zijn en er in hun financiële planning rekening mee houden als zij een huis kopen of verbouwen.
De consument heeft nu te maken met, complexe polissen met beperkingen, uitsluitingen, preventie-eisen en veranderende voorwaarden. Consumenten doen er daarom goed aan om te bekijken welke klimaat gerelateerde dekking hun verzekeringspolis heeft, want er zijn grote onderlinge verschillen. Als zij gebruik maken van de diensten van een adviseur kan deze hen hierbij ook helpen.
Verzekeraars moeten transparant communiceren over dekkingsvoorwaarden en wijzigingen daarin, zodat het voor consumenten en ondernemers duidelijk is wat wel en niet wordt vergoed.
Bron: AFM
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668