Burgers op wiens periodieke inkomen beslag is gelegd of bij wiens periodieke inkomsten wordt verrekend, beslagleggende en verrekenende partijen (gemeenten, waterschappen, gerechtsdeurwaarders, UWV, SVB, Belastingdienst, LBIO en CJIB), private schuldeisers en derde-beslagenen (bijv. werkgevers).
Burgers
Omdat betalingsonmacht van burgers door de gegevensuitwisseling eerder aan het licht komt, worden minder onnodige proces- en executiekosten gemaakt. Op deze manier wordt nodeloze schuldophoging voor burgers zoveel mogelijk voorkomen. Met de gegevensuitwisseling kan het bestaansminimum en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers beter worden geborgd.
Private schuldeisers
De beoogde gegevensuitwisseling geeft de gerechtsdeurwaarder de mogelijkheid om zijn opdrachtgever – de schuldeiser – beter te adviseren over de mate waarin met een eventueel beslag het beoogde doel wordt bereikt. Een betalingsonmacht van de burger komt sneller aan het licht, waardoor zoveel mogelijk wordt voorkomen dat onnodige proces- en executiekosten worden gemaakt.
De beslagleggende partij
Door de beoogde gegevensuitwisseling kan de beslagleggende partij die de rol van coördinerend deurwaarder vervult zijn taken efficiënter uitvoeren en bij beëindiging van zijn beslag zorgdragen voor een zorgvuldige overdracht. Die overdracht komt ook ten goede aan de opvolgend beslagleggende partijen.
Derde-beslagenen
Derde-beslagenen worden ontlast doordat beslagleggende en verrekenende partijen hen door de gegevensuitwisseling tussen die partijen niet meer hoeven te raadplegen.
Klik hier voor de internetconsultatie.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99