Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
15 nov 2021 Nieuws

Uitvoeringsbesluit verordening herstel en afwikkeling centrale tegenpartijen

Dit uitvoeringsbesluit strekt o.a. tot uitvoering van Verordening (EU) 2021/23 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2020 betreffende een kader voor het herstel en de afwikkeling van centrale tegenpartijen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

CTP

Een CTP is een onderneming die een grote rol speelt binnen de infrastructuur van het financiële systeem. De CTP plaatst zich tussen de oorspronkelijke tegenpartijen van een effectentransactie (bijvoorbeeld een derivatencontract) en wordt zo de koper van elke verkoper en de verkoper aan elke koper. Hierdoor bestaat het tegenpartijrisico tussen de twee oorspronkelijk handelende partijen niet meer, maar neemt de CTP het gehele tegenpartijrisico op zich. Doordat de CTP dit voor een veelvoud van transacties doet en hierdoor de mogelijkheid krijgt om transacties te netteren, wordt het algehele risico in de markt kleiner.

Netteren

Het garanderen, netteren en administreren van transacties door de CTP wordt aangeduid als clearing. Niet iedereen kan als tegenpartij deelnemen aan een CTP. Dit is voorbehouden aan een kleine groep financiële ondernemingen (voornamelijk banken), die in de terminologie van de regelgeving clearingleden worden genoemd. In het geval dat één van deze clearingleden failliet zou gaan, zal de CTP de transactie die door dit clearinglid was aangegaan alsnog uitvoeren en de vordering leveren aan de tegenpartij.

Onderpand

Om het risico af te dekken dat de CTP opdraait voor de verliezen als een clearinglid failliet gaat vraagt de CTP onderpand aan de clearingleden. Om te voorkomen dat een CTP niet meer aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen, bevat EMIR reeds een vergunningsregime voor CTP’s met prudentiële en organisatorische vereisten. De toename in gebruik van CTP’s, onder andere als gevolg van de door EMIR opgelegde verplichting om bepaalde type OTC-derivaten8 via CTP’s te moeten clearen, leidt ook tot nieuwe risico’s.

Middelman

Doordat de CTP als middelman tussen een veelvoud van transacties komt te staan, concentreren zich in de CTP liquiditeits- en kredietrisico’s. Dit is weliswaar inherent aan de functie van de CTP, namelijk zoveel mogelijk verschillende transacties tussen partijen onderling netteren om zo het totaal aan financiële transacties eenvoudiger en veiliger te maken, maar kan door die concentratie ook risico’s opleveren voor de financiële stabiliteit. Omdat CTP’s een dergelijke spilfunctie in het financiële stelsel vervullen, is een raamwerk voor herstel en afwikkeling nodig om de continuering van eventuele kritieke functies van de CTP’s te kunnen waarborgen. De verordening strekt ertoe de kans op een wanordelijk faillissement van een CTP zo klein mogelijk te maken.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 nov 2021

Laatst gewijzigd

15 nov 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.