Wel houdt de meter rekening met de nieuwe vereisten aan hernieuwbare energie (‘gasloos bouwen’). Hoewel de mogelijkheden per gemeente, straat en pand kunnen verschillen, is vanwege de werkbaarheid besloten hier een vast percentage van 8 procent voor mee te nemen. Deze is reeds verwerkt in de basisprijzen. Ook de prijsstijgingen door de huidige overspannen markt van vraag en aanbod, de sterk gestegen transport- en houtprijzen (dagkoersen) en de verwachting dat deze situatie langere tijd zal aanhouden, brengen een grote onzekerheid met zich mee voor de hoogte van de bouwkosten. Voor deze onzekerheid is dit jaar een vast percentage van 5 procent in de basisprijzen opgenomen.
De Herbouwwaardemeter levert een globale uitkomst op. Bovendien kunnen de actuele prijzen schommelen en kosten kunnen afhankelijk zijn van de specifieke situatie. Daarom raadt het Verbond verzekeraars aan om bij gebruik van de Herbouwwaardemeter de klant garanties te geven tegen onderverzekering
Het nieuwe indexcijfer voor het bepalen van de inboedelwaarde is dit jaar vastgesteld op 155,7 (2020: 138,5). De belangrijkste verklaring voor het verschil tussen beide jaren zijn de wereldwijde gevolgen van COVID. Omdat het CPB uitging van een dalende consumptie (-5,8 procent), ontslagen en faillissementen en dat consumenten zouden gaan sparen, daalde de index voor 2021 naar 138,5. De verwachte daling bleek een stijging van 3,4 procent van consumptiegoederen in een inboedel. Omdat het CPB voor volgend jaar opnieuw een groei van de consumptie en een bijkomende prijsstijging verwacht, wordt het indexcijfer voor 2022 vastgesteld op 155,7.
Download: 'Herbouwwaardemeter 2022' (pdf, 5 pagina's)
Bron: Verbond van Verzekeraars
17/12/2021; herziene versie beschikbaar
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99