MijnFintool

Nieuws

Wet betaald ouderschapsverlof

Aan de hand van de Wet van 13 oktober 2021 tot wijziging van de Wet arbeid en zorg, de Wet flexibel werken en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad (PbEU 2019, L 188) (Wet betaald ouderschapsverlof) zijn een aantal wijzigen doorgevoerd.

Hieronder een niet limitatieve opsomming van de diverse toevoegingen.

In de Wet arbeid en zorg zijn o.a. 2 artikelen toegevoegd:

  • Artikel 1:6. Behoud van rechten, functie en arbeidsvoorwaarden
  • Artikel 1:7. Bescherming tegen nadelige behandeling of gevolgen
  • Artikel 4:4a. Intrekking of wijziging melding aanvullend geboorteverlof
  • Artikel 6:3a. Aanvraag en verstrekking van de uitkering tijdens een gedeelte van het ouderschapsverlof
  • Artikel 6:10a. Verhoging uitkering ouderschapsverlof

Ook de Wet flexibel werken wordt gewijzigd, toegevoegd:

  • Artikel 2a. Werknemer met een kind in de leeftijd tot acht jaar of mantelzorger
  • Artikel 3a. Bescherming tegen nadelige behandeling of gevolgen

Zie voor een volledig overzicht van de aanpassing de publicatie.

 

WBO

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen werknemers op grond van de Wet arbeid en zorg (Wazo), zoals gewijzigd door de Wet betaald ouderschapsverlof (WBO), recht op een uitkering als zij ouderschapsverlof opnemen. Dit recht geldt voor de werknemer die in familierechtelijke betrekking staat tot het kind alsmede voor de werknemer die blijkens de basisregistratie personen op hetzelfde adres woont als het kind en duurzaam de verzorging en opvoeding van het kind als een eigen kind op zich heeft genomen. De totale omvang van het ouderschapsverlof bedraagt 26 maal de wekelijkse arbeidsduur en het kan opgenomen worden tot aan de dag waarop het kind de leeftijd van 8 jaar bereikt. Tijdens het ouderschapsverlof bestond voor de WBO geen wettelijk recht op loondoorbetaling. In de WBO is geregeld dat de werknemer die ouderschapsverlof opneemt gedurende negen weken recht heeft op een uitkering van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) ter hoogte van 50% van het (maximum)dagloon. Dit recht bestaat alleen als het verlof wordt opgenomen vóór de datum waarop het kind de leeftijd van een jaar bereikt.

Het voorliggende besluit voorziet in een technische aanpassing van het Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten (AIB) en het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen (hierna: Dagloonbesluit). In beide besluiten moet worden geregeld wat onder uitkering of verlof wordt verstaan als de betrokkene respectievelijk een uitkering of verlof geniet op grond van de WBO.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 dec 2021

Laatst gewijzigd

07 dec 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1