De kale huur die is afgesproken op de ingangsdatum van het huurcontract bepaalt of een woning vrije sector of een sociale huurwoning is.
Tip: Hier (link) kunnen verhuurder en huurder checken hoe dit geldt voor hun huurcontract.
In de vrije sector staat meestal in het huurcontract met hoeveel de huur jaarlijks stijgt:
In de wet staat dat voor drie jaar de huren in de vrije sector jaarlijks mogen worden verhoogd met een maximum van inflatie + 1% (2022: 2,3% inflatie + 1%). Dit geldt voor 1 mei 2021 tot 1 mei 2024. Het inflatiepercentage wordt jaarlijks berekend met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor sociale huurwoningen geldt een huurbevriezing tot 1 juli 2022.
Met de aangepaste huurprijscheck van de Huurcommissie (link) kunnen huurders alvast de nieuwe maximale huurprijzen vanaf januari 2022 berekenen. De huurprijscheck loopt daarmee vooruit op een nog te nemen besluit van het kabinet. Dit besluit is nog afhankelijk van een advies van de Raad van State.
De Raad van State buigt zich in haar advies over het aandeel van de WOZ-waarde in het woningwaarderingstelsel van zelfstandige huurwoningen. Het voorstel is dat deze wordt beperkt tot maximaal 33 procent bij een nieuwe verhuring. Huurprijzen kunnen hierdoor minder snel stijgen, waardoor meer woningen blijven behouden voor de sociale woningvoorraad.
De Huurcommissie laat in de aangepaste huurprijscheck voor zelfstandige woningen het effect van de maximering alvast zien.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99