De richtlijn hernieuwbare energie (REDII) biedt geen ruimte om huiseigenaren als categorie uit te zonderen van de verplichting tot een minimumwaarde hernieuwbare energie gebruik wanneer zij ingrijpend renoveren.
Lidstaten dienen op grond van artikel 15, vierde lid, van de REDII bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie een minimumwaarde hernieuwbare energie te eisen (1) voor zover dit technisch, functioneel en economisch haalbaar is, en (2) rekening houdend met de resultaten van de kostenoptimaliteitsberekening, en (3) op voorwaarde dat dit de binnenluchtkwaliteit niet negatief beïnvloedt.
De Commissie schrijft in haar aanbeveling betreffende de modernisering van gebouwen dat alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer er aanwijzingen zijn dat het voor een specifiek gebouw technisch, economisch of functioneel onmogelijk is om aan de vereisten te voldoen, de vereisten buiten beschouwing kunnen worden gelaten. Dit dient dus per geval te worden geconcludeerd. Lidstaten mogen geen enkele categorie gebouwen systematisch vrijstellen.
Naast juridische redenen ben ik ook van mening dat er beleidsmatige redenen zijn om huiseigenaren niet uit te zonderen van deze verplichting. Een ingrijpende renovatie van een gebouw vindt mogelijk slechts één keer in de 30 jaar plaats. Over 30 jaar, ruim na 2050, dient de gebouwde omgeving in Nederland klimaatneutraal te zijn, net als alle andere sectoren (industrie, landbouw en landgebruik, mobiliteit en de elektriciteitsvoorziening). Klimaatneutraliteit in 2050 is een afspraak samen met andere lidstaten die door het kabinet wordt omarmd. Voor de gebouwde omgeving geldt dat een ingrijpende renovatie van een gebouw hét moment bij uitstek is om slimme keuzes te maken ten aanzien van de energievoorziening. Zo worden desinvesteringen voorkomen die niet passen bij een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050. De Europese verplichting voor een minimumwaarde hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie is hiermee in lijn.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99