Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 dec 2021 Nieuws

ODV-termijnen aanwenden voor verkrijgen lijfrenteproduct?

De Belastingdienst heeft de vraag of één van de erfgenamen een geërfd recht op ODV-termijnen kan aanwenden voor het verkrijgen van een lijfrenteproduct beantwoord.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Inleiding

Een dga heeft het in eigen beheer verzekerde deel van de opgebouwde pensioenaanspraak omgezet in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting (ODV). De dga overlijdt. Na het overlijden zijn meerdere erfgenamen gerechtigd tot de ODV-termijnen. Eén van die erfgenamen wil zijn deel van het geërfde recht op de ODV-termijnen aanwenden voor de verkrijging van een lijfrente, een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht als bedoeld in de artikelen 3.125 en 3.126a van de Wet IB 2001 (lijfrenteproduct).

Vraag

Is het mogelijk dat één van de erfgenamen kiest om het geërfde recht op de ODV-termijnen aan te wenden voor een lijfrenteproduct?

Antwoord

Ja. In de situatie waarin na een overlijden van een ODV-gerechtigde, meerdere erfgenamen gerechtigd zijn geworden tot de ODV-termijnen, is sprake van evenzovele ODV’s. Elke individuele ODV-gerechtigde kan ervoor kiezen zijn/haar ODV aan te wenden voor de verkrijging van een lijfrenteproduct. Daaraan staat niet in de weg dat een andere ODV-gerechtigde daar op dat moment niet voor kiest.

Let op!

In het geval dat de ODV-termijnen al zijn ingegaan, gelden voor het aanwenden van de ODV voor het verkrijgen van een lijfrenteproduct enkele voorwaarden (zie onderdeel 5.4 van het Verzamelbesluit pensioenen en V&A - zie downloads).

 

 

Bron: Belastingdienst

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 dec 2021

Laatst gewijzigd

23 dec 2021

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.