MijnFintool

Nieuws

Heeft gemeente baat bij hogere WOZ-waarden?

De WOZ-beschikkingen met waardepeildatum 1 januari 2021 vallen binnenkort weer op de mat. Een veel voorkomende veronderstelling is dat als de WOZ-waarde stijgt, de OZB ook stijgt.

Die veronderstelling is niet juist. Gemeenten stellen jaarlijks hun belastingtarieven vast waarbij de begrote belastingopbrengst het uitgangspunt is. Het algemene beeld uit voorgaande jaren is dat bij stijgende WOZ-waarden gemeenten hun tarieven verlaagden om een gelijke of iets hogere OZB-opbrengst te krijgen. Als de tarieven toch stijgen komt dat veelal door de noodzaak voor een hogere opbrengst en niet door een stijgende WOZ-waarde.

Een andere veel voorkomende aanname is dat de gemeente gebaat is bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde.
Een gemeente zou door het vaststellen van een te lage WOZ-waarde minder bezwaarschriften kunnen ontvangen, terwijl door het aanpassen van de gemeentelijke tarieven toch de beoogde opbrengst gehaald wordt. Sterker nog, bij een lagere WOZ-waarde stijgt de uitkering uit het gemeentefonds. De Waarderingskamer houdt daarom ook toezicht op het voorkomen van ‘onderwaardering’ door gemeenten.

Een huiseigenaar kan ook baat hebben bij een hogere WOZ-beschikking, door het aanpassen van de risicoklasse van zijn hypotheek.


Bron: VNG/ Waarderingskamer

Modules & dossiers

Opvoerdatum

30 dec 2021

Laatst gewijzigd

30 dec 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1