Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
31 dec 2021 Nieuws

Box 3 of toch box 1?

In wisselende vormen krijgen we via de helpdesk vragen over de mogelijkheid een hypotheek in box 3 te ‘krijgen’, of juist in box 1. Een 'populaire' variant is (wederom) de looptijd op 360 maanden te stellen van een annuïteitenhypotheek die valt onder het nieuwe recht, BP2013. Met de verlenging valt zo'n hypotheek inderdaad in box 3, want voldoet niet (meer) aan het aflosschema.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In 'Box 3 financiering in plaats van box 1' - zie onderaan bij gekoppelde items - zijn een paar voor- en tegens beschreven, alsmede wat bullets die in het adviesrapport opgenomen kunnen worden.

Recent kregen we 2 vragen rondom de mogelijkheid een oorspronkelijke box 1 lening, die als gevolg van de verlenging naar 360 maanden naar box 3 was overgegaan, toch weer in box 1 te krijgen.

In casus 1 had de adviseur gelukkig nog genoeg tijd om een herstelactie bij de oude geldverstrekker op te starten (woning in de verkoop). De fiscale consequentie had anders kunnen zijn dat de eigenwoningreserve (opbrengst minus box 1 schuld, minus verkoopkosten) substantieel hoger uit had kunnen vallen als gevolg van de box 3 schuld. Met als gevolg dat de aankoop moeilijker/ niet financierbaar was geworden (deel eigenwoningreserve is immers niet liquide (box 3 schuld), maar dient bij aankoop fiscaal wel verrekend te worden. Gevolg is dan dat er (deels) een box 3 toetsing plaats vindt, waardoor de hypotheek mogelijk niet meer op inkomen past. Iets om (tijdig) te controleren bij een nieuwe klant/ aankoopfinanciering + verkoop oude woning.

In casus 2 was het antwoord dat de adviseur 'niets' hoefde te doen. Aanleiding om dit in een paper te verduidelijken. En tevens een alert voor adviseurs die bewust een nieuw recht lening (BP2013) verlengd hebben, om 'vermogensrendementsheffing' besparende redenen zoals ook beschreven in onderstaand artikel 'Hypotheek overhevelen naar box 3, ja of nee?'

 

Zie een uitgebreide beantwoording in de paper bij de downloads op de vraag of de box 3 lening (ongewild) terug kan keren naar box 1.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Hypotheek overhevelen naar box 3, ja of nee?

Naar aanleiding van een vraag van een Fintool abonnee of het 'voordeliger' is om een box 1 lening (BP2013 regime) toch in box 3 te plaatsen ter besparing van de te betalen vermogensrendementsheffing is een rekenmodel gemaakt.

Verduidelijking aflossingseis eigen woning

Er wordt een verduidelijking voorgesteld in de Fiscale verzamelwet 2014 van de aflossingseis in de eigenwoningregeling. Deze verduidelijking heeft betrekking op de situatie dat een schuld bestaat die niet (meer) kwalificeert als eigenwoningschuld en dat op een later moment wel (weer) gaat doen. Door de verduidelijking wordt buiten twijfel gesteld dat het oorspronkelijke aflossingsschema na de periode dat er tijdelijk geen eigenwoningschuld was weer moet worden voortgezet.

Box 3 financiering in plaats van box 1

Vanwege consument moverende redenen is er de wens om een box 3 financiering aan te vragen, in plaats van een box 1, terwijl er wel sprake is van een financiering ter verwerving van een woning. Vraag is of dit verstandig is.

Simpele casus, of toch niet?

Een huiseigenaar uit 2014 die nu een andere woning aankoopt en bij u aanklopt voor een (her)financiering. Voor de meeste adviseurs dagelijkse kost. In een whitepaper laten we zien hoe €1 verschil een gehele lening in box 3 kan doen belanden. Een gevalletje 'het is maar net hoe je het bekijkt'....

Vergeten hypotheekrenteaftrekpost toch niet aftrekbaar

In de regel is een 'vergeten' aftrekpost middels een verzoek tot ambtshalve vermindering binnen 5 jaar alsnog aftrekbaar. De hier niet eerder opgevoerde aftrekpost ziet op een eigenwoninglening verstrekt door een niet-renseigneringsplichtige (familiehypotheek).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 dec 2021

Laatst gewijzigd

31 dec 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.