MijnFintool

Nieuws

Beperkte diefstaldekking schadeverzekering

De auto van de consument is gestolen vlakbij haar woning. De auto is later teruggevonden, maar zonder de spullen die in de auto lagen. De verzekeraar heeft het verzoek van de consument tot vergoeding van de waarde van de ontvreemde spullen afgewezen met een beroep op artikel 13 van de verzekeringsvoorwaarden, waarin staat dat persoonlijke bezittingen ook verzekerd zijn als ze in een motorrijtuig liggen, maar alleen als de verzekerde die persoonlijke bezittingen op dat moment niet op een andere veilige plek kan opbergen.

Artikel 13

Voor deze zaak is artikel 13 van de voorwaarden van belang. Uit deze bepaling volgt dat wanneer een verzekerde besluit om spullen in de auto achter te laten, die spullen alleen verzekerd zijn tegen diefstal als de verzekerde op dat moment de spullen niet op een andere veilige plek kan opbergen.
Indien er geen andere veilige plek is op dat moment, zijn de spullen alleen verzekerd als die uit het zicht worden opgeborgen en de auto wordt afgesloten.

Wel/ geen veilige plek beschikbaar?

In artikel 13 worden dus twee gevallen van elkaar onderscheiden. Kan de verzekerde, die met zijn auto onderweg is, zijn persoonlijke bezittingen op een andere veilige plek opbergen? Dan moet de verzekerde dat doen. Doet de verzekerde dat niet en worden de spullen gestolen, dan is er geen verzekeringsdekking. Kan de verzekerde zijn persoonlijke bezittingen niet op een andere veilige plek opbergen? Dan mag hij die bezittingen in de auto achterlaten. Worden de bezittingen gestolen, dan is er verzekeringsdekking, mits voldaan is aan de voorwaarden dat de auto was afgesloten en de bezittingen uit het zicht waren gelegd.

De consument had de spullen op een andere veilige plek kunnen opbergen

De commissie gaat ervan uit dat de consument de gestolen spullen (o.a. brillen) op een andere veilige plek had kunnen opbergen, zoals de verzekeraar heeft aangevoerd. Vast staat immers dat de auto ten tijde van de diefstal voor de woning van de consument stond geparkeerd. De consument had de desbetreffende spullen dus uit de auto en naar haar woning kunnen meenemen. Dit betekent dat er op grond van artikel 13 van de voorwaarden geen dekking is voor de door de consument geleden schade.

Weliswaar is het voor de consument en haar echtgenoot van belang om de brillen in de auto te hebben, maar het is voor de verzekeraar juist van belang dat de consument (of haar echtgenoot) de brillen uit de auto neemt, hetgeen ook voorkomt als een eenvoudige handeling. De consument heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat er in de gegeven omstandigheden geen andere mogelijkheid voor haar was dan de brillen in de auto achter te laten.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

Bron: Kifid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 jan 2022

Laatst gewijzigd

19 jan 2022

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1