MijnFintool

Nieuws

Wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 (internetconsultatie)

Jaarlijks worden de maximum uurprijzen en toetsingsinkomens in de kinderopvangtoeslag geïndexeerd. De precieze bedragen zijn nog niet opgenomen, omdat hiervoor de raming gebruikt wordt die eind maart 2022 gepubliceerd wordt (het CEP van het CPB).

Tevens wordt, conform het coalitieakkoord, het loslaten van de koppeling gewerkte uren in dit besluit geregeld, evenals de bekostiging van de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen

De indexatie voorkomt negatieve inkomenseffecten voor ouders als gevolg van loon- en prijsbijstellingen. De koppeling gewerkte uren (KGU) wordt per 2023 losgelaten. De KGU is een van de voorwaarden om kinderopvangtoeslag te ontvangen. Dit bepaalt het recht op kinderopvangtoeslag en is gekoppeld aan het aantal uren van de partner die het minst werkt (140 procent). De KGU is voor veel ouders een ingewikkelde voorwaarde. Met name voor ouders met onregelmatige werktijden, zoals ondernemers, is het lastig in te schatten hoeveel uren per maand diegene werkt. Dit kan leiden tot (hoge) terugvorderingen en kan daarom voor een belemmering in de arbeidsparticipatie van deze ouders zorgen.

Het kabinet acht het wenselijk om deze belemmering weg te nemen, zodat de beleidsdoelstelling van de kinderopvangtoeslag, namelijk het ondersteunen en stimuleren van de arbeidsparticipatie van ouders met jonge kinderen, beter gerealiseerd wordt. Dat gebeurt met het loslaten van de KGU: het stelsel wordt eenvoudiger en de toekenningszekerheid voor ouders neemt toe.

Toezicht en handhaving

Tevens wordt in dit Besluit de bekostiging geregeld van de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang. Eerder heeft het kabinet gemeld dit nodig te achten om de kwaliteit van de gastouderopvang beter te kunnen borgen. De intensivering stelt gemeenten in staat om de frequentie en reikwijdte van het toezicht onder gastouders te vergroten. Door de bekostiging hiervan, stijgen de structurele uitgaven aan de kinderopvangtoeslag naar verwachting met € 6,4 miljoen. De dekking wordt bekostigd uit het macrobudget dat beschikbaar is voor de kinderopvangtoeslag en zal daarom een negatief, inkomenseffect voor ouders hebben. Gezien de maatregelen zien op de kwaliteit van de gastouderopvang is ervoor gekozen de kosten hiervan te laten landen bij de ouders die profiteren van de maatregel: ouders die gastouderopvang afnemen. De maximum uurprijs voor de gastouderopvang wordt verlaagd met € 0,15.

Klik hier voor de internetconsultatie.

 

Bron: Rijksoverheid

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1