Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
24 feb 2022 Nieuws

Vergoedingsrente verschuldigd ondanks toekomstige vergoedingsvrije ruimte?

Ter beoordeling staat of de bank bij de berekening van de vergoedingsrente rekening moet houden met de toekomstige vergoedingsvrije ruimte.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In lijn met haar eerdere uitspraken  overweegt de commissie als volgt. De bank staat de consumenten toe om jaarlijks 20% van de hypothecaire geldlening vergoedingsvrij af te lossen. Dit geeft de consumenten een recht om tot vergoedingsvrije aflossing over te gaan, maar op de consumenten rust geen verplichting dit ook daadwerkelijk te doen.

Geen verplichting

Anders dan de consumenten stellen, zijn de vergoedingsvrije aflossingen in de toekomst op dit moment net zozeer zuiver hypothetisch. Dat de consumenten op dit moment voornemens zijn om van die vergoedingsvrije ruimte gebruik te maken en ook over voldoende spaargeld beschikken om dit daadwerkelijk te doen, maakt het voorgaande niet anders. De consumenten zijn hier immers niet toe gehouden en zij kunnen ervoor kiezen om de extra aflossingen uiteindelijk niet te doen. Aldus staat niet vast dat de consumenten in de toekomst steeds gebruik zullen maken van de mogelijkheid tot vergoedingsvrije aflossing. Het enkele feit dat de consumenten daartoe theoretisch de mogelijkheid hebben en zij de afgelopen drie jaar van die ruimte gebruik hebben gemaakt, is onvoldoende om dit aan te nemen.

AFM

De commissie stelt vast dat de wijze waarop de bank de vergoedingsrente heeft berekend in lijn is met de leidraad “vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek” van de AFM. Daarin is bepaald dat bij het berekenen van de vergoedingsrente rekening moet worden gehouden met de vergoedingsvrije ruimte in het lopende jaar, maar niet met eventueel vergoedingsvrije ruimte in de toekomst. De bank heeft in lijn met die AFM-leidraad dan ook rekening gehouden met eenmaal de vergoedingsvrije ruimte. Op grond van de AFM-leidraad rust op de bank geen verplichting om met verdere toekomstige vergoedingsvrije ruimte rekening te houden. De commissie ziet geen aanleiding te oordelen dat de bank dit, in afwijking van de AFM-leidraad, wel moet doen.

De beslissing

De commissie wijst de vordering af.

 

Lees hier de volledige uitspraak

 

Bron: Kifid

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

24 feb 2022

Laatst gewijzigd

24 feb 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.