De consultatie betreft wijzigingen in het Besluit Wfsv, het Besluit nadere regels oproepovereenkomsten en het Besluit SUWI. Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers een tijdelijke uitbreiding van de arbeidsomvang kunnen realiseren onder de lage WW-premie.
Daarnaast geeft de huidige wet- en regelgeving geen uitsluitsel over de vraag wat de precieze scheidslijn is tussen een oproepovereenkomst en een niet-oproepovereenkomst. Deze knelpunten worden met de voorgenomen wijzigingen ondervangen.
In het ontwerp van de Nota van toelichting staat o.a. het volgende:
* 3.1.3 Conclusie wijzigingen in Besluit Wfsv
Door de aanpassingen in het Besluit Wfsv wordt de regelgeving in lijn gebracht met de doelstellingen van de Wab. Werkgevers betalen namelijk de hoge WW-premie indien in een arbeidsovereenkomst sprake is van verschillende arbeidsomvangen (behoudens de eerder genoemde uitzonderingen).
* 3.2.1 Gevolgen wijzigingen in Besluit nadere regels oproepovereenkomsten
Met dit besluit wordt geregeld dat arbeidsovereenkomsten waarin de arbeidsomvang niet is overeengekomen, kwalificeren als oproepovereenkomst. Dit betekent onder meer dat de oproep- en afzegtermijn, geregeld in het tweede tot en met vierde lid van artikel 628a van Boek 7 van het BW, van toepassing zijn. In de genoemde leden is geregeld dat een werknemer niet kan worden verplicht te werken indien hij binnen de oproeptermijn van 4 dagen (of andere cao-termijn) wordt opgeroepen en dat hij recht heeft op loon over de ingeroosterde uren als hij binnen deze termijn wordt afgezegd.
Daarnaast is helder dat ook voor deze overeenkomsten op grond van het vijfde lid van artikel 7:628a de verplichting geldt dat de werkgever na 12 maanden een aanbod moet doen voor een vaste arbeidsomvang. Overigens kunnen werknemers als hun werktijd afwijkt van hetgeen is overeengekomen, altijd een beroep doen op het zogenoemde rechtsvermoeden van de arbeidsomvang.
Dat laatste staat los van de vraag of een werknemer kwalificeert als een oproepwerknemer. Tevens geldt voor werknemers met een oproepovereenkomst of een kleine deeltijd arbeidsovereenkomst waarbij de te werken uren niet vaststaan, dat ze bij inroostering recht hebben op minimaal 3 uur beloning.
Klik hier voor de internetconsultatie.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99