Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 apr 2022 Nieuws

Meerderjarige wees en huurwoning

Mag ik als meerderjarige wees in het huurhuis van mijn ouder(s) blijven wonen bij overlijden van mijn ouder(s)?
 • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
 • Kennisbank met 1000+ artikelen
 • Rekenmodellen en downloads
 • Persoonlijk archief
 • Inclusief Permanent Actueel module!!

U mag als meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) in de huurwoning van uw overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen. Is de woning bijvoorbeeld te groot of te duur? Dan mag u maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen. U krijgt daarna een passende woning aangeboden van de verhuurder.

Verhuurder mag u niet uw huurwoning uitzetten

De verhuurder mag u niet uw ouderlijke huurwoning uitzetten als uw ouder(s) zijn overleden en u nog in de ouderlijke huurwoning woont. Ook moet hij u ondersteunen. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar hulpinstanties. Een woningcorporatie moet een lager huurbedrag vaststellen als de huursom van de ouderlijke woning te hoog voor u is. Of u een goedkopere woning aanbieden. Andere verhuurders hoeven de huurprijs niet te verlagen. Dit staat in de Gedragscode voor Verhuurders. In de Gedragscode staat hoe verhuurders om moeten gaan met situaties waarin een jongvolwassene wees wordt in een huurwoning.

De Gedragscode geldt zowel in de sociale als de vrije huursector, voor woningcorporaties en private verhuurders. De verhuursector heeft de afspraken in de gedragscode samen met de overheid vastgelegd.

Belangrijkste regels waar verhuurder zich aan moet houden

Dit zijn de belangrijkste regels waar uw verhuurder zich aan moet houden:

 • Als jongvolwassene mag u in uw ouderlijke huurwoning blijven wonen als die passend is. Dat betekent dat de woning bij de grootte van uw huishouden past. En dat u de huurprijs kunt betalen.
 • Is de huurwoning te groot of te duur? Dan mag u nog maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen. Bij een te dure huursom kan de verhuurder een huurprijs vaststellen die past bij uw inkomen. Woningcorporaties zijn verplicht de huurprijs verlagen als die voor u te hoog is (passende huurprijs). Andere verhuurders zijn daartoe niet verplicht. De verhuurder legt de nieuwe huurprijs vast in een tijdelijk contract.
 • Als de 2 jaar (of de afgesproken kortere tijdelijke huurperiode) voorbij zijn, biedt de verhuurder een passende woning aan als hij daarover beschikt. U krijgt voor die passende woning een huurcontract voor onbepaalde tijd. Als een private verhuurder (geen woningcorporatie) geen andere passende woning beschikbaar heeft, moet hij u dat zo snel mogelijk laten weten, zodat u tijdig naar andere woonruimte kunt zoeken. U kunt dan bij uw gemeente navragen of u een urgentieverklaring kunt krijgen.

Leeftijd van 27 jaar is geen harde grens

In de Gedragscode staat dat de leeftijd van 27 jaar geen harde bovengrens is. Als u iets ouder bent en ondersteuning nodig hebt moet de verhuurder u dat geven.

Gevallen waarin de gedragscode geldig is

In de Gedragscode staat dat iemand in de volgende gevallen wees is:

 • Als u beide ouders verliest.
 • Als u een onbekende en een bekende ouder heeft en uw bekende ouder overlijdt.
 • Als u geen contact heeft met één ouder en de ouder met u wel contact heeft overlijdt.

De Gedragscode is van toepassing op alle groepen jongvolwassen wezen die op het moment van overlijden van hun ouder(s) in hun huurwoning woonden.

Hulp van vertrouwenspersoon of maatschappelijk werker

Na overlijden van uw ouder(s) heeft u misschien ondersteuning nodig. De verhuurder kan onder meer maatschappelijke hulp voor u inschakelen. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van een vertrouwenspersoon of een maatschappelijk werker. De gemeente of maatschappelijke instellingen bieden de hulp.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Meerderjarige inwonende kinderen houden dak boven hoofd na overlijden ouders

Meerderjarige inwonende kinderen hoeven na het overlijden van hun ouder(s) niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Daartoe werkt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de minister voor Rechtsbescherming aan een ontwerpregeling.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 apr 2022

Laatst gewijzigd

8 apr 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.