Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
21 apr 2022 Nieuws

Levering aan ex-partner, toch vergoedingsrente verschuldigd bij vervroegde aflossing

In lijn met eerdere uitspraken heeft Kifid (opnieuw) beslist dat bij verwerving door de achterblijvende partij geen sprake is van verkoop door de vertrekkende partij waardoor boetevrij zou kunnen worden afgelost.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De commissie constateert dat in de onderhavige zaak de consument en de ex-echtgenoot ieder voor de onverdeelde helft eigenaar van de woning was en dat de consument de onverdeelde helft van haar ex-echtgenoot heeft verworven. Onder deze  omstandigheden heeft geen verkoop van de onverdeelde helft van de ex-echtgenoot aan een derde plaatsgevonden, maar is deze onverdeelde helft toebedeeld aan deconsument. De omstandigheid dat zij hiervoor een prijs in geld aan de ex-echtgenoot heeft betaald, maakt het voorgaande niet anders.

Artikel 5.4 desbetreffende voorwaarden geldverstrekker

Artikel 5.4 aanhef en onder b van de voorwaarden bepaalt dat de consument en de ex-echtgenote geen boeterente verschuldigd zijn als zij de hypothecaire geldlening vervroegd aflossen ingeval de vervroegde aflossing plaatsvindt ter gelegenheid van vrijwillige verkoop van het onderpand gevolgd door juridische levering en overdracht.
In lijn met haar eerdere uitspraken is de commissie van oordeel dat deze zin zo dient te worden uitgelegd dat als de gehele hypothecaire geldlening wordt afgelost wegens verkoop en levering van het gehele onderpand geen vergoeding verschuldigd is.

Beslissing

Volgens de vaste lijn van de commissie in haar uitspraken voldoet de consument in zo’n geval niet aan de voorwaarden voor vergoedingsvrije aflossing, zoals bedoeld in artikel 5.4 aanhef en onder b van de voorwaarden. Hieruit volgt dat Aegon terecht boeterente bij de consument en de ex-echtgenoot in rekening heeft gebracht en dat de consument de boeterente niet onverschuldigd aan geldverstrekker heeft betaald.

 

Lees hier de volledige uitspraak (2022)

 

Zie ook uitspraak uit 2017

en

Uitspraak uit 2020.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.