Zie pagina 23-26 pdf (bij downloads)
Een daling is met name mogelijk als de hypotheekrente hard oploopt, waardoor nieuw af te sluiten hypotheken duurder worden. Juist bij lage rentes kunnen renteschommelingen leiden tot grote prijsvolatiliteit op activa, waaronder woningen.
Enerzijds maken stijgende prijzen het voor sommige huishoudens moeilijker om een betaalbare woning te vinden, of om door te stromen op de woningmarkt. Ruimere leennormen kunnen dit vergemakkelijken, maar vergroten mogelijk ook de opbouw van financiële risico’s. Anderzijds ligt deze zorg in het risico op grotere huizenprijsdalingen, als de prijzen steeds verder van de fundamentele waarde afwijken. In hoeverre er sprake is van afwijking van fundamentele waardes is echter moeilijk te bepalen.
Slechts een beperkt deel van alle huiseigenaren staat ‘onder water’, maar dat aandeel kan snel oplopen als woningprijzen dalen.
De kans dat Nederlandse banken door een neergang van de woningmarkt in de problemen komen is niet groot, ondanks het grote belang van hun hypotheekportefeuilles
Bron: CPB
Door de hoge inflatie is de koopkracht van huishoudens gedaald. Bedrijven hebben te maken met toegenomen productie- en logistieke kosten. Ook op financiële markten zijn de gevolgen zichtbaar. Na een lange periode van zeer lage rentes en een zoektocht naar rendement, zijn rentetarieven in reactie op de hoge inflatie opgelopen. De hogere financieringslasten kunnen op termijn de schuldhoudbaarheid van overheden, bedrijven en huishoudens onder druk zetten. Dit kan mogelijk leiden tot toenemende verliezen in de leningenportefeuilles van financiële instellingen. Het feit dat huishoudens door oplopende hypotheekrentes minder kunnen lenen, kan overigens bijdragen aan een afkoeling van de overspannen woningmarkt.
Bron: DNB
Europese Commissie kritisch over onevenwichtigheden in Nederlandse economie
...
Zo waarschuwt de Commissie net als vorig jaar vooral voor de hoge schulden van bedrijven en huishoudens, mede veroorzaakt door de hoge huizenprijzen. Deze hoge schulden maken Nederlandse huishoudens gevoelig voor 'economische schokken'.
...
Bron: Europese Commissie
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99