Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 jun 2022 Nieuws

Beschikbaar gestelde software volstaat niet

Op Verzekeraar als professioneel handelende verzekeraar rust de verplichting ervoor zorg te dragen dat de belangrijke mededelingen – zoals de op grond van de Riav 1994 en de CRR 1998 vereiste informatie – Consument bereiken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Verzekeraar kan er daarbij niet mee volstaan de offertesoftware ter beschikking te stellen aan de assurantietussenpersoon en ervan uit te gaan dat deze de met deze software gegenereerde informatie ook aan Consument verstrekt.

Tussenpersoon 'verzaakt'

Verzekeraar dient ervoor te zorgen dat de informatie Consument daadwerkelijk bereikt. Het komt voor rekening van Verzekeraar als achteraf blijkt dat dat de tussenpersoon de informatie niet aan de verzekeringnemer heeft verstrekt of dat niet meer kan worden vastgesteld dat dit is gebeurd.

Offerte

Er moet daarom van worden uitgegaan dat Verzekeraar bij de totstandkoming van de Verzekering aan Consument ten onrechte geen offerte met de daarin voorgeschreven voorbeeldrendementen heeft verstrekt. Vaststaat dat op het aanvraagformulier een voorbeeldkapitaal is opgenomen dat op basis van het vermelde rentepercentage nooit behaald zou kunnen worden.

Dwaling

Onder die omstandigheden is voldoende gebleken dat Consument bij het aangaan van de Verzekering een verkeerde voorstelling van zaken had over het met de Verzekering te behalen rendement en dat dit te wijten is aan de door Verzekeraar verstrekte inlichtingen. Het beroep op vernietiging van de Verzekering wegens dwaling slaagt.

Lees hier de volledige uitspraak.

==================================

In een andere 'informatievoorziening' uitspraak wordt de Consument in het ongelijk gesteld.

Wel voldoende informatie verstrekt

De consument vordert vergoeding omdat de verzekeraar niet aan zijn informatie- en waarschuwingsverplichtingen heeft voldaan en zich niet aan de overeenkomst heeft gehouden.

Is er sprake van misleiding, dwaling of onrechtmatig handelen?

Op het certificaat staan voorbeelden vermeld van mogelijk te behalen eindkapitalen als er gedurende de looptijd een bepaald rendement wordt behaald. Uit de productbrochure en de begeleidende brief blijkt dat de genoemde voorbeeld eindkapitalen netto (na aftrek van alle kosten) zijn en dat de opbrengst van de verzekering niet gegarandeerd is. Voor zover de consument dat laatste niet heeft begrepen komt dit voor eigen rekening.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 jun 2022

Laatst gewijzigd

20 jun 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.