Verzekeraar kan er daarbij niet mee volstaan de offertesoftware ter beschikking te stellen aan de assurantietussenpersoon en ervan uit te gaan dat deze de met deze software gegenereerde informatie ook aan Consument verstrekt.
Verzekeraar dient ervoor te zorgen dat de informatie Consument daadwerkelijk bereikt. Het komt voor rekening van Verzekeraar als achteraf blijkt dat dat de tussenpersoon de informatie niet aan de verzekeringnemer heeft verstrekt of dat niet meer kan worden vastgesteld dat dit is gebeurd.
Er moet daarom van worden uitgegaan dat Verzekeraar bij de totstandkoming van de Verzekering aan Consument ten onrechte geen offerte met de daarin voorgeschreven voorbeeldrendementen heeft verstrekt. Vaststaat dat op het aanvraagformulier een voorbeeldkapitaal is opgenomen dat op basis van het vermelde rentepercentage nooit behaald zou kunnen worden.
Onder die omstandigheden is voldoende gebleken dat Consument bij het aangaan van de Verzekering een verkeerde voorstelling van zaken had over het met de Verzekering te behalen rendement en dat dit te wijten is aan de door Verzekeraar verstrekte inlichtingen. Het beroep op vernietiging van de Verzekering wegens dwaling slaagt.
Lees hier de volledige uitspraak.
==================================
In een andere 'informatievoorziening' uitspraak wordt de Consument in het ongelijk gesteld.
De consument vordert vergoeding omdat de verzekeraar niet aan zijn informatie- en waarschuwingsverplichtingen heeft voldaan en zich niet aan de overeenkomst heeft gehouden.
Op het certificaat staan voorbeelden vermeld van mogelijk te behalen eindkapitalen als er gedurende de looptijd een bepaald rendement wordt behaald. Uit de productbrochure en de begeleidende brief blijkt dat de genoemde voorbeeld eindkapitalen netto (na aftrek van alle kosten) zijn en dat de opbrengst van de verzekering niet gegarandeerd is. Voor zover de consument dat laatste niet heeft begrepen komt dit voor eigen rekening.
Lees hier de volledige uitspraak.
Bron: Kifid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99