Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 jun 2022 Nieuws

Geldverstrekker niet aansprakelijk voor (fiscaal) advies intermediair

De consumenten stellen dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden doordat zij hen niet heeft geïnformeerd over de forse overschrijding van de fiscale vrijstelling van de spaarverzekeringen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Daarnaast menen de consumenten dat de bank heeft nagelaten om hen erop te attenderen dat zij niet beiden als verzekerden zijn vermeld op de polis van de spaarverzekeringen, waardoor zij voor een lagere fiscale vrijstelling in aanmerking komen.

Doelkapitaal

In de kern gaat het geschil over de forse overschrijding van de fiscale vrijstelling van de twee spaarverzekeringen (kapitaalverzekeringen eigen woning) die de consumenten zijn aangegaan voor de aflossing van twee (van de totaal vier) leningdelen bij de bank, namelijk de SH van € 202.000,- en de SH van € 850.000,-.

GHF

De commissie stelt vast dat de bank bij de verstrekking van de hypothecaire geldlening enkel heeft opgetreden als geldverstrekker en niet als adviseur. Uit de bewoordingen van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen volgt geen verplichting voor de bank om de consumenten meer dan globaal te wijzen op fiscale overschrijdingen als gevolg van de verstrekte financiering.

De overschrijding van de fiscale vrijstelling

Gelet op het voorgaande concludeert de commissie dat de bank ook niet verplicht was om de consumenten erop te attenderen dat zij niet beiden als gelijk genummerde begunstigden op de polis van de spaarverzekeringen zijn vermeld.

Adviseur

De consumenten hebben naast de bank ook adviseur [b] aansprakelijk gesteld voor hun gestelde schade. De klacht over adviseur [b] zal in een aparte uitspraak worden behandeld.


Lees hier de volledige uitspraak.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Doelkapitaal hoger dan KEW vrijstelling

Consument heeft na advies en bemiddeling van [hypotheekverstrekker] [plaatsnaam] een hypothecaire geldlening afgesloten. Ter aflossing van de geldlening heeft Consument twee spaarverzekeringen met een gezamenlijk eindkapitaal van € 402.000,-- afgesloten. In 2013 is Consument gebleken dat het gezamenlijk eindkapitaal van de spaarverzekeringen de fiscale vrijstelling overschrijdt.

Dubbele vrijstelling bij uitkering kapitaalverzekering

Wat te doen bij een expiratie van een kapitaalverzekering, waarbij 1 begunstigde in de polis is opgenomen, maar de lifetimevrijstelling van begunstigde niet toereikend is, en er wel een fiscaal partner aanwezig is.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 jun 2022

Laatst gewijzigd

20 jun 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.