Echter, de omgevingsvergunning voor de twee bovenliggende appartementen ontbreekt.
Verkopers hadden de tweede en derde verdieping van het pand, die voorheen ingericht en in gebruik waren als kantoor, in 2010 laten verbouwen en inrichten als (woon)appartementen. Dit zodat de tweede en derde verdieping geschikt waren voor bewoning en verhuur. De (woon)appartementen hebben in 2010 (op aanvraag) aparte huisnummers gekregen, zijn vervolgens geregistreerd als woonruimten in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en hebben een woonbestemming gekregen in het bestemmingsplan “Duinoord”.
In de verkoopbrochure van het pand staat:
“De parterre en de 1e etage zijn de afgelopen jaren in gebruik geweest als kantoor en zullen leeg worden opgeleverd. De 2e en 3e etage zijn ingericht als zelfstandige woonappartementen en worden opgeleverd in verhuurde staat.”
Koper stelt dat op het moment van de eigendomsoverdracht de omgevingsvergunning voor de verbouwing van de tweede en derde verdieping ontbrak, waardoor de tweede en derde verdieping feitelijk alleen als kantoor konden worden gebruikt en niet als (zelfstandige) woningen (mochten worden verhuurd). Dit levert volgens koper een tekortkoming op in de nakoming van de koopovereenkomst. De zelfstandige (woon)appartementen, kunnen volgens hem namelijk niet als zodanig worden gebruikt, terwijl de koopovereenkomst en verkopers dit wel garanderen. Koper stelt in dit verband dat de gemeente handhavend zou gaan optreden als de tweede en derde verdieping gebruikt zouden blijven worden als zelfstandige verhuurde woonappartementen zonder de vereiste omgevingsvergunning. Hij wijst op een waarschuwingsbrief die de gemeente hem op 18 juli 2019 heeft gestuurd waarin de gemeente volgens hem schrijft dat hij de woningen binnen 12 weken moet terugbrengen naar de oude (legale) situatie (kantoor) of een omgevingsvergunning moest aanvragen en de gemeente handhavend zal gaan optreden als hij dit niet doet.
Het komt de rechtbank aannemelijk voor dat de gemeente een waarschuwingsbrief heeft gestuurd en handhavend zou zijn gaan optreden als koper geen omgevingsvergunning zou hebben aangevraagd. De gemeente heeft namelijk een beginselplicht tot handhaving. Als zij een overtreding constateert, móét er gehandhaafd worden. Een waarschuwingsbrief en vervolgens handhaving als de situatie niet wordt gelegaliseerd, zijn de stappen die een gemeente moet nemen.
De gevorderde leges voor de vergunningaanvraag (€ 650,00) en de kosten van de architect voor de vergunningaanvraag (€ 1.433,85) zullen worden toegewezen aan koper.
Bron: Rechtspraak.nl
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668