Financiële dienstverleners, de Autoriteit Financiële Markten. Zie ook de nota van toelichting.
Uit een experiment blijkt dat meer mensen de informatie lezen (55 procent opent het huidige dienstverleningsdocument, 62 procent de vergelijkingskaart) en vergelijken ze gemiddeld meer financiële dienstverleners (3 dienstverleners gemiddeld voor het huidige dienstverleningsdocument, naar 4 voor de vergelijkingskaart). Dit kan worden verklaard door het feit dat mensen zeggen de informatie beter te begrijpen en aantrekkelijker gepresenteerd vinden. Ook geven ze aan beter geïnformeerde keuzes te maken. In het bijzonder voor mensen die lager financieel geletterd zijn, blijkt de nieuwe vergelijkingskaart een verbetering.
Om te borgen dat de vergelijkingskaart op consistente wijze wordt opgesteld en verstrekt, bepaalt het zevende lid dat de AFM regels stelt wat betreft de vormgeving en wijze van verstrekking. De AFM zal met het oog daarop tevens een applicatie ontwikkelen waarmee financiëledienstverleners eenvoudig de vergelijkingskaart kunnen maken.
Tot slot wordt voorzien in een overgangstermijn van zes maanden. Gedurende een periode van zes maanden na inwerkingtreding van dit besluit, mogen financiëledienstverleners gebruik blijven maken van bestaande dienstverleningsdocumenten.
Beoogd wordt dit besluit met ingang van 1 januari 2023 in werking te laten treden.
Klik hier voor de internetconsultatie.
Bron: Rijksoverheid
5/12/2022
https://www.internetconsultatie.nl/besluitvergelijkingskaart/berichten
Er is gebleken dat voor een zorgvuldige invoering van de vergelijkingskaart meer tijd nodig is. Het Besluit vergelijkingskaart zal daarom met ingang van 1 april 2023 in werking treden in plaats van 1 januari 2023.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99