MijnFintool

Nieuws

Effectiviteit activerende dienstverlening aan mensen in de WIA

UWV ondersteunt mensen die onder de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) van de wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) vallen om stappen te zetten op weg naar werk.

Voor wie zet UWV persoonlijke dienstverlening in?

De WIA kent een hybride stelsel. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn, zijn zelf de eerste 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van (ex-)werknemers in de WIA. Ex-werknemers van eigenrisicodragers kunnen geen aanspraak maken op de dienstverlening van UWV. UWV is verantwoordelijk voor de re-integratie van de mensen die hebben gewerkt bij een publiek verzekerde werkgever.

De WGA-dienstverlening door UWV start na 2 jaar ziekte (einde loondoorbetaling of Ziektewet). Na de claimbeoordeling worden publiek verzekerde WGA-uitkeringsgerechtigden door de divisie sociaal medische zaken (SMZ) overgedragen aan het WERKbedrijf. Mensen die als volledig arbeidsongeschikt worden aangemerkt maar op dit moment vanwege medische belemmeringen nog niet kunnen werken aan werkhervatting en die door medische behandeling uitzicht hebben op (gedeeltelijk) herstel, worden (nog) niet overgedragen door SMZ aan WERKbedrijf (WGA 80-100 medisch).

WERKbedrijf zet dus voor twee groepen activerende dienstverlening in: mensen die als 35-80% arbeidsongeschikt worden aangemerkt (WGA 35-80%) en mensen die als 80-100% arbeidsongeschikt worden aangemerkt op arbeidskundige gronden  (WGA 80-100% AD). Ultimo 2020 zet UWV activerende dienstverlening in voor circa 26.500 mensen in de groep WGA 35-80% en circa 60.000 mensen in de groep WGA 80-100% AD

Participatieladder

UWV maakt gebruik van de participatieladder. Dit is een instrument dat de afstand tot de arbeidsmarkt van mensen inzichtelijk maakt. Aan de hand van de participatieladder kan de ontwikkeling die mensen doormaken in beeld worden gebracht.
Er zijn zes treden op de participatieladder:
1.    Geïsoleerd.
2.    Sociale contacten buitenshuis.
3.    Deelname aan georganiseerde activiteiten.
4.    Onbetaald werk.
5.    Betaald werk met ondersteuning.
6.    Betaald werk.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 sep 2022

Laatst gewijzigd

07 sep 2022

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1