Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
9 sep 2022 Nieuws

SVB versoepelt regels bij het te laat aanvragen van AOW- en Anw uitkeringen

Het komt regelmatig voor dat burgers te laat een uitkering aanvragen. Hierdoor lopen zij soms geld mis. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) wil dat burgers krijgen waar zij recht op hebben en heeft daarom het beleid voor het te laat aanvragen van een AOW- of Anw-uitkering versoepeld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Met deze wijziging – die onderdeel vormt van een traject om alle beleidsregels burgervriendelijker te maken – verankert de SVB de menselijke maat verder in haar beleidsregels.

Het nieuwe beleid geldt voor de Algemene ouderdomswet (AOW) en Algemene nabestaandenwet (Anw). Burgers die recht hebben op een AOW- of Anw-uitkering moeten deze uitkering binnen een bepaalde termijn aanvragen. Doen zij dat te laat, dan kunnen zij een deel van hun uitkering mislopen. Of dat daadwerkelijk gebeurt, hangt af van de mate van terugwerkende kracht. Op dit moment is de wettelijk termijn voor de terugwerkende kracht maximaal één jaar teruggerekend vanaf de aanvraagdatum. Alleen in bijzondere situaties mag de SVB hier van afwijken. De SVB beleidsregels regelen in welke gevallen een langere terugwerkende kracht geldt.
De beleidswijziging is onderdeel van Bestuursrecht op Maat, de beweging waarmee de SVB nog burgervriendelijker wordt.

Realistischer mensbeeld  

Het nieuwe beleid komt beter tegemoet aan het denk- en doenvermogen van burgers. Er wordt hierbij afgestapt van de veronderstelling dat burgers precies weten waar zij recht op hebben en wat zij moeten doen om dit daadwerkelijk te verkrijgen. Het nieuwe beleid hanteert een realistischer mensbeeld en houdt beter rekening met de persoonlijke situatie van de aanvrager.  
Zo ontstaat er ruimte voor mensen die niet over voldoende basisvaardigheden beschikken (zoals taal en rekenen), mensen die niet goed op de hoogte zijn van complexe regels, mensen die in het buitenland wonen of zieke mensen die hulp nodig hebben van een belangenbehartiger. Dankzij deze versoepelingen kan de SVB vaker een terugwerkende kracht van meer dan één jaar toepassen.

Staatscourant

De beleidsregels zijn nog niet gepubliceerd in de Staatscourant. Omdat ze gunstig voor de burger uitpakken worden ze wel al toegepast.


Bron: Sociale Verzekeringsbank

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 sep 2022

Laatst gewijzigd

9 sep 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.