Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 okt 2022 Nieuws

Wijziging van de Regeling aanduiding motor- en bromfietshelmen

De regeling tot wijziging van de Regeling aanduiding motor- en bromfietshelmen (hierna ‘de regeling’) maakt het mogelijk dat de speed-pedelec-helm, indien deze voldoet aan de NTA 8776:2016, mag worden gebruikt als helm door snorfietsers.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Oorspronkelijk was in het ontwerpbesluit opgenomen dat de bestuurders en passagiers van een snorfiets verplicht werden een goed passende helm te dragen die is voorzien van het goedkeuringsmerk VN/ECE reglement 22. Dit betreft een zogenaamde brom/motorfietshelm. De categorie snorfiets omvat echter een breed scala aan voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van 25 km per uur, waarbij voor sommige soorten fysieke inspanning wordt gevraagd en waarvoor de brom/motorfietshelm niet geschikt is. Naast de ‘scooters’ zijn er ook snorfietsen die erg lijken op elektrische (bak-)fietsen.

Zo valt het gemotoriseerde rijwiel (L1e-A) ook onder de categorie ‘snorfiets’. Dit voertuig ziet eruit als een elektrische fiets en werkt net zoals een elektrische fiets, waarbij dus fysieke inspanning wordt gevraagd om het voertuig in beweging te houden. Bij een maximumsnelheid van 25 km per uur stopt de trapondersteuning.

In de internetconsultatie bij het bovengenoemde Besluit werd aangegeven dat het van belang is dat voor snorfietsen waarbij fysieke inspanning wordt gevraagd, zoals bij de gemotoriseerde rijwielen en historische snorfietsen, de helm licht van gewicht is en voldoende ventilatie biedt, net als voor de bestuurders van de speed-pedelec. Een brom/motorfietshelm is dan niet wenselijk. Voorgesteld werd om dit type snorfiets uit te zonderen van de helmplicht of de speed-pedelec-helm toe te staan, omdat deze helm licht van gewicht is en voldoende ventilatie biedt.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023. Dit is tevens het moment waarop de wijziging van RVV 1990 (helmplicht snorfiets) in werking treedt. Vanaf die datum moeten ook snorfietsers en eventuele passagiers een helm dragen.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kamervragen over helmplicht snorfiets

Minister Harbers gaf antwoord op Kamervragen over de helmplicht voor snorfietsen en het advies van de Stichting Wetenschappelijk OnderzoekVerkeersveiligheid (SWOV).

Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 okt 2022

Laatst gewijzigd

3 okt 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.