In het plan van aanpak van de ambassadeurs wordt als doel van de beschreven activiteiten gesteld dat de sanering van asbestdaken waar mogelijk wordt versneld, zodanig dat binnen een afzienbare termijn deze daken zijn verdwenen. Zij schrijven dat met het huidige tempo het naar schatting nog tot 2034 zal duren. De ambitie is om dit te versnellen.
Centraal in de aanpak staat het richten van de communicatie op zowel de eigenaren van asbestdaken als de omgeving en partijen die invloed hebben op de eigenaren, zoals overheden, aannemers, banken, makelaars en notarissen.
De bedoeling is om met goede en makkelijk beschikbare informatie te zorgen voor een eenduidige boodschap. Het plan van aanpak biedt een nadere specificatie van de betreffende doelgroepen. Uiteindelijk is het in principe de eigenaar die besluit over te gaan tot het saneren van een asbestdak en daarvan de kosten moet betalen. De activiteiten moeten zorgen voor duidelijkheid over de voordelen en kansen, de risico’s van een asbestdak, de kosten, hoe de sanering aan te pakken en de regelgeving waaraan moet worden voldaan.
Hoewel de inzet van communicatie natuurlijk geen garantie biedt dat dit daadwerkelijk leidt tot een aanzienlijke versnelling, wordt al een aanzienlijke verbetering bereikt als eigenaren de sanering van een asbestdak niet louter zien als een (vermijdbare) kostenpost maar dat het interessante voordelen biedt. Te denken valt aan de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, de mogelijkheid om meteen betere dakisolatie aan te brengen, geen verspreiding meer van asbest, geen risico’s van hoge opruimkosten bij brand of andere calamiteiten, waardevermeerdering van het pand en een nieuw dak dat weer vele tientallen jaren mee kan.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99