Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
9 jan 2023 Nieuws

Draagplichtovereenkomst

Stel dat uw klant in het verleden gekozen heeft voor het 'Goedkeurend besluit (BP2018)'. Kan dezelfde relatie nu dan een draagplichtovereenkomst opstellen?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zoals ook in het Goedkeurend besluit (Voorwaarden - lid c) staat "..... De verdeling bij helfte van het eigenwoningverleden van één of beide partners kan daardoor niet meer worden herzien of teruggedraaid in een later belastingjaar.", kan een gemaakte keus nadien niet worden teruggedraaid.

Wat wel kan is 'per vandaag' bij het opstellen van een draagplichtovereenkomst verder gaan met de bestaande hypotheek. Het verleden behoudt men dan gewoon.

Een reden om 'per vandaag' verder te gaan met een draagplichtovereenkomst, kan zijn dat 1 van de partners een extra aflossing wenst te doen op de hypotheek, maar de (fiscale) vermogensverdeling wenst te scheiden.

 

Is Goedkeurend besluit toegepast?
Aan de hand van de IB aangifte kan men niet altijd herleiden of er gekozen is voor toepassing van Goedkeurend besluit, of voor een mondelinge draagplichtovereenkomst.

Voorbeeld 1)
A starter, B doorstromer, geen EWR, geen eigen middelen, wel ?100.000 overgangsrecht. In 2019 aankoop + k.k. = ?200.000

Financieringsopzet:
?100.000 aflossingsvrij + ?100.000 annuïtair - 360 maanden. IB aangifte alles in box 1. Conclusie is dan 'Goedkeurend besluit' toegepast.


Voorbeeld 2)
A starter, B doorstromer, geen EWR, geen eigen middelen, wel ?100.000 overgangsrecht. In 2019 aankoop + k.k. = ?200.000

Financieringsopzet:
?100.000 annuïtair + ?100.000 annuïtair - 360 maanden. IB aangifte alles in box 1. Conclusie is niet mogelijk. Men kan stellen dat GB is toegepast, maar ook dat er sprake is van een mondelinge draagplichtovereenkomst.

Dit voorbeeld kan relevant zijn als er door 1 van beide partners uit eigen middelen extra is afgelost. Als partijen het dan vervolgens eens zijn, kan de overwaarde evenredig toebedeeld worden bij een relatiebeëindiging.
Is men het juist niet met elkaar eens, kan mogelijk een beroep gedaan worden op verjaring van vorderingsrechten.

 

Men zal dan ook per casus dienen te bekijken of er sprake is van een 'keus' wel/ geen Goedkeurend besluit, of dat op basis van de IB aangifte en opvoer in box 1 er feitelijk gekozen is voor toepassing van Goedkeurend besluit.
Het hangt dan ook af van de Eigenwoningreserve, ingebrachte eigen middelen en toegepast overgangsrecht/ nieuw recht. En niet onbelangrijk, wat wil relatie als er wel een keus is? Bij een draagplichtovereenkomst is er in de regel sprake van een ongelijke vermogensopbouw. Een 'winnaar' en een 'verliezer'.
Punt is dat men niet altijd op voorhand weet waar voor gekozen is. En soms is er wel fiscaal een keus gemaakt en zal men civiel uit moeten 'vechten' hoe de verdeling wordt.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Goedkeurend besluit en vorderingsrechten

Bij samenwoners en verwerving van een woning gebeurt het regelmatig dat er sprake is van een ongelijke inbreng van vermogen. Met behulp van een draagplichtovereenkomst is dit in principe eenvoudig te scheiden. Ieder brengt eigen middelen in op diens ‘eigen helft’ en financiert het overige. Maar er zijn ook scenario’s waarbij 1 partij meer (eigen middelen/overwaarde) inbrengt dan de ander, en kiest men voor toepassing van het ‘Goedkeurend besluit (januari 2018), huidige codificatie (BP2022). Degene die meer inbrengt heeft dan een vordering op de andere partner. En dan gaan (soms) zaken in de praktijk fout….

Alsnog draagplichtovereenkomst opstellen?

U kent ze vast wel. Een ongehuwde relatie (starter/doorstromer) die in 2017 een huis kocht (wie had toen al van een draagplichtovereenkomst gehoord?), of een starter/doorstromer die in 2018 een huis kocht (en nog wel naar de notaris zouden gaan - niet dus).
Helpdeskvraag wordt dan: "Kan achteraf nog een draagplichtovereenkomst worden opgesteld?"
Als antwoord volgt dan: "Dat hangt er maar net van af hoe de desbetreffende casus is. Soms wel, niet, liever niet..."

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 jan 2023

Laatst gewijzigd

9 jan 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.