Zoals ook in het Goedkeurend besluit (Voorwaarden - lid c) staat "..... De verdeling bij helfte van het eigenwoningverleden van één of beide partners kan daardoor niet meer worden herzien of teruggedraaid in een later belastingjaar.", kan een gemaakte keus nadien niet worden teruggedraaid. Wat wel kan is 'per vandaag' bij het opstellen van een draagplichtovereenkomst verder gaan met de bestaande hypotheek. Het verleden behoudt men dan gewoon. Een reden om 'per vandaag' verder te gaan met een draagplichtovereenkomst, kan zijn dat 1 van de partners een extra aflossing wenst te doen op de hypotheek, maar de (fiscale) vermogensverdeling wenst te scheiden. |
Is Goedkeurend besluit toegepast?
Aan de hand van de IB aangifte kan men niet altijd herleiden of er gekozen is voor toepassing van Goedkeurend besluit, of voor een mondelinge draagplichtovereenkomst.
Voorbeeld 1)
A starter, B doorstromer, geen EWR, geen eigen middelen, wel ?100.000 overgangsrecht. In 2019 aankoop + k.k. = ?200.000
Financieringsopzet:
?100.000 aflossingsvrij + ?100.000 annuïtair - 360 maanden. IB aangifte alles in box 1. Conclusie is dan 'Goedkeurend besluit' toegepast.
Voorbeeld 2)
A starter, B doorstromer, geen EWR, geen eigen middelen, wel ?100.000 overgangsrecht. In 2019 aankoop + k.k. = ?200.000
Financieringsopzet:
?100.000 annuïtair + ?100.000 annuïtair - 360 maanden. IB aangifte alles in box 1. Conclusie is niet mogelijk. Men kan stellen dat GB is toegepast, maar ook dat er sprake is van een mondelinge draagplichtovereenkomst.
Dit voorbeeld kan relevant zijn als er door 1 van beide partners uit eigen middelen extra is afgelost. Als partijen het dan vervolgens eens zijn, kan de overwaarde evenredig toebedeeld worden bij een relatiebeëindiging.
Is men het juist niet met elkaar eens, kan mogelijk een beroep gedaan worden op verjaring van vorderingsrechten.
Men zal dan ook per casus dienen te bekijken of er sprake is van een 'keus' wel/ geen Goedkeurend besluit, of dat op basis van de IB aangifte en opvoer in box 1 er feitelijk gekozen is voor toepassing van Goedkeurend besluit.
Het hangt dan ook af van de Eigenwoningreserve, ingebrachte eigen middelen en toegepast overgangsrecht/ nieuw recht. En niet onbelangrijk, wat wil relatie als er wel een keus is? Bij een draagplichtovereenkomst is er in de regel sprake van een ongelijke vermogensopbouw. Een 'winnaar' en een 'verliezer'.
Punt is dat men niet altijd op voorhand weet waar voor gekozen is. En soms is er wel fiscaal een keus gemaakt en zal men civiel uit moeten 'vechten' hoe de verdeling wordt.
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668