Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
11 jan 2023 Nieuws

Execution only overlijdensrisicoverzekering

Hoezeer de commissie ook begrip heeft voor de verdrietige situatie waarin de consument en haar echtgenoot zich bevinden, er zijn naar het oordeel van de commissie onvoldoende gronden aanwezig om aan te nemen dat zij aanspraak kunnen maken op een vervroegde uitkering.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het door verzekeringnemer gedane verzoek om een deel van het verzekerde kapitaal uit te keren wordt door de gevolmachtigde afgewezen, omdat het recht op een vroegtijdige uitkering bij een terminale ziekte alleen bestaat wanneer dit staat aangetekend op het polisblad. De consument heeft in 2013 bij het sluiten van de verzekering echter niet voor deze optie gekozen.

Polisblad

De consument mocht er niet in redelijkheid op vertrouwen dat de vervroegde uitkering bij terminale ziekte was meeverzekerd op de door haar gesloten overlijdens-risicoverzekering, omdat in de verzekeringsvoorwaarden van de gevolmachtigde expliciet staat vermeld dat de dekking bij terminale ziekte op het polisblad dient te zijn aangetekend. En in de situatie van de consument was dat niet het geval. Bovendien geldt voor de verzekering van een dergelijke uitkering een premieopslag.

Execution only

Verder is het de commissie gebleken dat de consument in 2013 bewust heeft gekozen voor execution only, en dus niet voor een uitgebreid advies, door een vergelijking van de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen te maken op de website van de rechtsvoorganger van bemiddelaar met de naam www.

Naar het oordeel van de commissie brengt dit mee dat er een grotere eigen verantwoordelijkheid én daarmee een onderzoeksplicht op de consument rust om er zeker van te zijn dat zij voor het verzekeringsproduct kiest dat het beste bij haar wensen past.

De beslissing

De commissie concludeert dan ook dat de vorderingen van de consument jegens de gevolmachtigde en de bemiddelaar moeten worden afgewezen.


Lees hier de volledige uitspraak.

Bron: Kifid


Fintool: Voor de adviespraktijk is het aan te raden om vast te leggen of de optie 'vervroegde uitkering' wenselijk is, dan wel dat dit product binnen het aanbod van het intermediair niet beschikbaar is.

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Bespreek clausules met verzekeringnemer

Consument is een uitkering geweigerd door zijn Verzekeraar, omdat de gestolen motorfiets van Consument niet voldeed aan de vereiste beveiliging zoals omschreven in een clausule op het polisblad.

Polis met clausuleblad? Dan aangetekend versturen..

Verzekeraar weigert vergoeding van schade na diefstal van auto op de grond dat de auto niet was voorzien van een voertuigvolgsysteem, zoals omschreven in de polis. Consument stelt hiertegenover dat het polisblad met beveiligingseisen hem nooit heeft bereikt.

Belang dossiervorming

Consument verwijt zijn Tussenpersoon dat deze hem verkeerd heeft geadviseerd over zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering en hem bovendien niet heeft gewezen op de FBV clausule op het polisblad, waardoor Consument schade heeft.

Polisblad met uitsluitingsclausule, verzekeraar moet ontvangst door verzekeringnemer aantonen

Consument heeft een arbeidsongeschiktheidsclaim op haar woonlastenbeschermingsverzekering ingediend. Verzekeraar heeft de claim afgewezen met een beroep op een op het polisblad geplaatste uitsluitingsclausule. Consument echter heeft het polisblad nooit ontvangen en was niet bekend met deze uitsluitingsclausule.

Bij ‘execution only’ zwaarwegende informatieplicht voor verzekeraar

Als consumenten een pensioenproduct met variabele uitkering kunnen afsluiten zonder advies in te winnen, dan rust op de verzekeraar als pensioenuitvoerder een zwaarwegende informatieplicht. De verzekeraar moet de consumenten zodanig informeren dat zij zelfstandig in staat zijn om dit complexe pensioenproduct te begrijpen. Zo blijkt uit twee gepubliceerde uitspraken van de Geschillencommissie van Kifid.

Zorg voor dosssiervorming bij execution only (..)

Consument heeft met haar voormalige partner (overleden) op 1 oktober 2013 een huis gekocht en verbouwd. Consument en haar voormalige partner waren niet gehuwd of in een geregistreerd partnerschap verbonden. Ook hadden zij geen samenlevingsovereenkomst of een testament ten gunste van elkaar opgemaakt.

Afname 'verkeerde' product bij execution only

Een consument heeft een hypotheekadviseur benaderd voor het afsluiten van een hypothecaire geldlening, op basis van ‘execution only‘ dienstverlening ten behoeve van de aankoop van een woning. De offerte heeft 'slechts' een geldigheidsduur van 3 maanden, terwijl transport later plaats vindt.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 jan 2023

Laatst gewijzigd

11 jan 2023

Adresgegevens

Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.