De regeling voor parttime ondernemen kan belemmerend werken in de overgang tussen uitkering en werk. Denk aan het verrekenen van het inkomen, de complexe regels van de Belastingdienst en het bieden van de juiste begeleiding. Daarom is er voor gemeenten een handreiking ontwikkeld met goede voorbeelden uit de uitvoeringspraktijk om mensen vanuit de bijstand een stap richting werk te laten zetten via parttime ondernemerschap.
Een beschutte werkplek biedt voor veel mensen die daar werken langdurig ontwikkelingsmogelijkheden. Er zijn ook mensen, met name jongeren, die beginnen op een beschutte werkplek en zich na een tijdje zodanig ontwikkelen dat een baan in het kader van de banenafspraak of ander werk beter bij hen past. Nu zijn mensen soms terughoudend om deze stap te zetten.
Mensen ervaren onvoldoende zekerheid om weer naar beschut werk te stromen als een baan in het kader van de banenafspraak of ander werk toch niet lukt. UWV moet dan namelijk opnieuw beoordelen of iemand nog steeds voldoet aan de criteria voor beschut werk.
Om dit te veranderen heb ik een aanpassing van het Besluit advisering beschut werk voorbereid. Met deze aanpassing wordt het mogelijk dat mensen zonder inhoudelijke beoordeling van UWV weer naar beschut werk kunnen stromen, als de overstap naar ander werk toch niet past. Het voornemen was om deze aanpassing per juli 2023 in te voeren. Uit overleg met UWV over de uitvoerbaarheid is echter gebleken dat dit niet haalbaar is. Het lukt niet om tijdig de benodigde gegevensverwerking in het doelgroepregister te realiseren, mede doordat momenteel de eerste stappen worden gezet om het doelgroepregister voor de banenafspraak te vernieuwen. Het streven is om de wijziging op een nader te bepalen datum in 2024 in te laten gaan.
Het bufferbudget zou een min of meer flexibel in te zetten budget moeten zijn, aan de persoon gekoppeld, waarmee de schommelingen en onzekerheid die als gevolg van inkomstenverrekening ontstaan weggenomen kunnen worden.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99