Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 jan 2023 Nieuws

Desktoptaxatie betrouwbare methode

Op 19 januari is door de NRVT een bericht gepubliceerd waarin staat dat taxateurs niet volgens de regels van NRVT handelen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

NHG heeft geen enkele reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van desktoptaxaties. Consumentenbelang staat hierbij centraal.

-----

De consumentenbrochure 2023 is beschikbaar: https://www.nhg.nl/nhg-actueel/nieuwe-nhg-consumentenbrochure/

Bron: NHG

NRVT-audits Hybride Taxaties resulteert in handhaving

Zelfwerkzaamheid van de Register-Taxateur is niet zichtbaar en navolgbaar

Evenals bij de fysieke taxatie, moet de Register-Taxateur ook bij de Desktopvariant zelf tot de waarde komen. Bovendien moet de Register-Taxateur de manier waarop hij tot die waarde is gekomen inzichtelijk, navolgbaar en reproduceerbaar vastleggen in zijn taxatiedossier. Dat duidt NRVT ook wel aan als de zelfwerkzaamheid van de Register-Taxateur.

Immers, de Register-Taxateur is en blijft verantwoordelijk voor de waardering die hij verricht en diens overwegingen daarbij. De taxateur kan daarbij weliswaar gebruik maken van geavanceerde statistische modellen, maar uitsluitend als ondersteunende instrumenten.

Uit de audits blijkt dat die rol bij de Desktopvariant bijna compleet uit beeld verdwijnt. De rapporten geven alleen de uitkomsten van het model weer. Daardoor is de mate van zelfwerkzaamheid van de Register-Taxateur in het geheel niet zichtbaar.

Lees hier het gehele artikel. https://www.nrvt.nl/over-nrvt/nieuws/nrvt-audits-hybride-taxaties-resulteert-in-handhaving

Bron: NRVT


NRVT bevestigt mening NVM: desktoptaxaties voldoen niet
Met de conclusies uit het NRVT-onderzoek wordt de NVM in haar mening over desktoptaxaties bevestigd. Vanaf het begin heeft zij bij de initiatiefnemers (Calcasa en ING) en bij de banken en financiële instellingen, gewaarschuwd voor de kwaliteit van deze digitale taxatievorm. De expertise van de taxateur komt hierbij niet tot zijn recht en de kosten- en tijdsbesparingen wegen niet op tegen het belang van een deugdelijke taxatie. Hierdoor wordt het vertrouwen in zowel het financiële stelsel als in de kwaliteit van taxateurs negatief ondermijnd.

Lees hier het gehele artikel: https://www.nvm.nl/nieuws/2023/nrvt-bevestigt-mening-nvm-desktoptaxaties-voldoen-niet/

Bron: NVM

Lees ook…

Grotere keuze voor hybride taxaties

Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) heeft de regels aangepast voor zogenoemde hybride taxaties. Dat zijn waardebepalingen van bijvoorbeeld woningen die met een computermodel worden gemaakt en daarna gecontroleerd worden door een taxateur.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 jan 2023

Laatst gewijzigd

23 jan 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.