In het nader rapport bij het Wetsvoorstel toekomst pensioenen heb ik reeds aangegeven dat er samenhang is tussen de voorstellen voor de Wet toekomst pensioenen en de Wet pensioenverdeling bij scheiding. In het nader rapport is tevens aangegeven dat vanwege de inhoudelijke samenhang de regering voornemens is om de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding op te schuiven naar 1 januari 2027. Pensioenuitvoerders kunnen in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel dan alvast rekening houden met de uitvoeringstechnische gevolgen van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding, maar de voorgestelde maatregelen uit die wet nog niet als zodanig hoeven uit te voeren.
Omdat uitstel van de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding betekent dat de beoogde doelen uit deze wet, die geïnitieerd zijn om de bescherming van de scheidende partners te verbeteren, pas in 2027 in werking zullen treden, zal de regering bij nota van wijziging overbruggingsmaatregelen introduceren waardoor de verdeling van pensioen bij scheiding alvast in de geest van het wetsvoorstel kan plaatsvinden.
Sinds 1 januari 2019 hebben pensioenuitvoerders het recht om kleine pensioenen ontstaan door baanwisseling, zonder tussenkomst van de deelnemer, over te dragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder van deze deelnemer. Het recht op afkoop is daarmee vervangen door het recht op (automatische) waardeoverdracht. Dit ter bevordering dat opgebouwde aanspraken zoveel mogelijk de pensioenbestemming houden. Tussentijdse afkoop blijft slechts in uitzonderlijke situaties mogelijk.
Er zijn ook kleine pensioenen die een andere ontstaansgeschiedenis hebben dan baanwisseling, bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van collectieve beëindiging; de werkgever zegt voor al zijn werknemers de pensioenregeling op bij de pensioenuitvoerder. Sinds 1 januari 2023 vallen ook deze kleine pensioenen onder het systeem van automatische waardeoverdracht. In feite ontstaat er geen nieuwe situatie, alleen komen meer kleine pensioenen in aanmerking voor automatische waardeoverdracht en wordt het kleine pensioen van meer deelnemers automatisch overgedragen. Dat neemt niet weg dat, al is het in uitzonderlijke situaties, de mogelijkheid tot afkoop van een klein pensioen blijft bestaan.
SZW gaat samen met alle stakeholders binnen de pensioensector het grote publiek informeren over de vernieuwing van het pensioenstelsel. Daarbij is het belangrijk om goed inzicht te hebben in het draagvlak voor het stelsel.
In welke mate heeft het algemene publiek vertrouwen in het pensioenstelsel en de partijen die betrokken zijn bij de uitvoeren ervan, hoe ontwikkelt dit vertrouwen zich in de tijd en hoe kunnen ontwikkelingen worden verklaard?
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99