Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 apr 2023 Nieuws

Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde klopt?

Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning opvragen. Ook kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag opvragen van uw woning of bedrijfspand. Met de koopsominformatie van het Kadaster weet u of de WOZ-waarde ongeveer klopt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vragen over de WOZ-waarde van uw woning

Vragen over de WOZ-waarde van uw woning kunt u stellen aan uw gemeente. Of aan de organisatie die de WOZ-waarde en de aanslagoplegging voor de gemeente regelt. Informatie over met wie en hoe u contact kan opnemen, vindt u op uw beschikking.

WOZ-waarde woningen inzien via het WOZ-waardeloket

De waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) is voor iedereen openbaar. Daarom kunt u van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen via het WOZ-waardeloket. Gemeenten die nog niet op het WOZ-waardeloket zijn aangesloten, geven op hun website aan hoe zij deze gegevens verstrekken.

Taxatieverslag WOZ-waarde opvragen

Gemeenten bepalen jaarlijks de WOZ-waarde door een taxatie. In een taxatieverslag staat hoe de gemeente de WOZ-waarde vaststelt. U kunt het verslag van de taxatie opvragen bij uw gemeente.

WOZ-waarde vergelijken met koopsominformatie Kadaster

Met de koopsominformatie van het Kadaster kunt u tegen betaling informatie krijgen over de aankoopprijs van een woning of woningen. Hiermee vergelijkt u de WOZ-waarde van uw woning met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Het gaat dan om woningen die zijn verkocht rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum).

Deze koopsommen zijn niet hetzelfde als de WOZ-waarde. Het zijn momentopnames, zonder correctie voor verschillen met het WOZ-object. De WOZ-waarden in het WOZ-waardeloket zijn beter vergelijkbaar en gratis.

Kan ik bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking?

U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op uw WOZ-beschikking. Dat moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. U dient het bezwaar in bij uw gemeente. Voordat u bezwaar maakt, kunt u het best eerst vragen aan uw gemeente of uw beschikking kan worden aangepast (informeel bezwaar).

Bezwaar maken: hoe doe je dat?

Komt u er met uw gemeente niet uit? Dan kunt u een officiële bezwaarprocedure starten. Hoe u bezwaar maakt bij uw gemeente, staat op de beschikking. In uw bezwaar schrijft u op waarom u het niet eens bent met de WOZ-waarde. U moet bezwaar maken binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Na deze termijn is geen bezwaar meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast.  Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning is gratis.

Uitspraak gemeente op bezwaar

De gemeente moet een beslissing nemen in het kalenderjaar waarin u bezwaar heeft gemaakt. Heeft u bezwaar gemaakt in de laatste 6 weken van het kalenderjaar? Dan moet de gemeente binnen een periode van 6 weken een beslissing nemen. De gemeente kan de termijn met maximaal 6 weken verlengen.

Niet eens met uitspraak gemeente

Bent u het niet eens met de uitspraak van de gemeente op uw bezwaar? Dan kunt u in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank.

Bent u het daarna niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan kunt u in hoger beroep gaan. Dit doet u bij de belastingkamer van het Gerechtshof. Als u in hoger beroep gaat, dan moet u griffierechten betalen.

In de uitspraak van de gemeente of rechtbank op uw bezwaar vindt u de informatie om in (hoger) beroep te gaan.

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Plan van aanpak no-cure-no-pay-problematiek WOZ

Staatssecretaris Van Rij stuurde het plan van aanpak van de no-cure-no-pay-problematiek in bezwaar- en beroepsprocedures naar de Tweede Kamer.

Forse stijging WOZ-waarde 2023

De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van een woning komt dit jaar uit op 17%. Dit is een landelijk gemiddelde.

Landelijke set taxatiewijzers voor waardepeildatum 1 januari 2022

De VNG heeft in samenwerking met gemeenten en taxatiebureaus taxatiewijzers opgesteld voor de waardering van bijzondere objecten voor de Wet WOZ naar waardepeildatum 1 januari 2022.

Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2022

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315 duizend euro. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 apr 2023

Laatst gewijzigd

14 apr 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.