Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 mei 2023 Nieuws

Nabestaandenmachtiging biedt meer gemak

Sinds februari 2023 is het mogelijk om online een nabestaandenmachtiging aan te vragen. Met deze machtiging regelen nabestaanden online de belastingzaken van een overledene. Zo’n 20.000 mensen maakten hiervan al gebruik om de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Wat kan ik met een nabestaandenmachtiging?

Met de nabestaandenmachtiging kunt u belastingzaken en toeslagzaken van een overledene online regelen. De machtiging is digitaal en wordt aan uw DigiD gekoppeld. Zo kunt u bijvoorbeeld inloggen op Mijn Belastingdienst, Mijn Belastingdienst Zakelijk en Mijn toeslagen van de overledene.

U kunt met de nabestaandenmachtiging:

  • in Mijn Belastingdienst de belastingzaken van de overledene bekijken. Ook kunt u na afloop van het belastingjaar aangifte inkomstenbelasting voor de overledene doen. De vooringevulde aangifte staat vanaf 1 maart klaar.
  • in Mijn toeslagen gegevens bekijken en wijzigen
  • in Mijn Belastingdienst Zakelijk aangifte omzetbelasting en aangifte loonheffingen doen. Als u hier minder ervaring mee hebt, kan het verstandig zijn de hulp van een fiscaal adviseur in te roepen.

Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Gaat u een nabestaandenmachtiging voor uzelf aanvragen? Dat kan via het online formulier 'Aanvraag nabestaandenmachtiging'.

Kan ik een nabestaandenmachtiging krijgen?

Het hangt ervan af of er een testament is. Kies uw situatie:

 

Bron: Belastingdienst

Lees ook…

Belastingdienst life event: Overlijden

De Belastingdienst heeft een handige website gemaakt met veel info en antwoorden wat te doen (fiscaal) bij een overlijden. Bijvoorbeeld bij het doen van belastingaangifte voor de overledene. Men krijgt gerichte informatie, op basis van zijn/haar situatie. Ook is er een handige checklist.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.