Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
12 jun 2023 Nieuws

Splitsen hypotheek is geen recht

In 2022 is de relatie van de consument beëindigd en hebben de consument en zijn ex-partner besloten beiden een nieuwe woning te kopen en de gezamenlijke woning te verkopen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zowel de consument als zijn ex-partner hebben een beroep gedaan op de verhuisregeling, zoals opgenomen in de voorwaarden. De consument heeft zijn ex-partner toestemming gegeven om twee leningdelen (delen 104 en 105) van de bestaande hypotheek mee te verhuizen naar haar nieuwe woning.
De consument heeft de bank verzocht om één leningdeel (deel 102 ad. € 213.750,-) mee te verhuizen naar zijn nieuwe woning.

Afwijzing geldverstrekker

De bank heeft het verzoek van de consument afgewezen, omdat zijn ex-partner al gebruik gemaakt had van de verhuisregeling en deze regeling volgens de bank niet door allebei de ex-partners gebruikt kon worden.

Website informatie (..)

Het beleid van de bank is dat het bij (echt)scheiding niet mogelijk is dat beide ex-partners een deel van de gezamenlijke oude hypotheek meeverhuizen naar twee afzonderlijke nieuwe hypotheken. Dit beleid is expliciet opgenomen op de website van de bank (zie overweging 2.2)1 en hierdoor inzichtelijk voor alle klanten. De bepaling is duidelijk en niet anders uit te leggen dan op de wijze waarop de bank dit doet. De “gezamenlijke oude hypotheek” omvat alle leningdelen en niet slechts een deel hiervan. Dat de leningdelen verschillende “rentecontracten” hebben zoals de consument stelt, maakt niet dat dit vier afzonderlijke hypotheken zijn. Alle leningdelen zijn immers opgenomen in dezelfde hypotheekofferte en hypotheek-akte, als onderdeel van dezelfde “gezamenlijke hypotheek” op naam van de consument en zijn ex-partner.    

2.2 1Op de website van de bank (.nl/nl/prive/hypotheken/mijn-hypotheek/verhuizen.html) is het volgende opgenomen:
“Bij een (echt)scheiding is het niet mogelijk dat beide ex-partners een deel van de gezamenlijke oude hypotheek meeverhuizen naar twee afzonderlijke nieuwe hypotheken. Ook is het niet mogelijk dat, wanneer één van de partners in de woning blijft wonen, de vertrekkende partner gebruik maakt van de verhuisregeling. Als één van de partners gebruik maakt van de verhuisregeling, dient er altijd schriftelijke toestemming te zijn van de andere partner.”

Beslissing

De commissie oordeelt dat de consument geen recht heeft op toepassing van de verhuisregeling en wijst de vordering af.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Fintool: Het blijft altijd 'koffiedik' kijken, maar als de klacht richting de hypotheekadviseur was gegaan, is het nog maar de vraag wat de hypotheekadviseur gezegd heeft op de vraag of er sprake is van een verhuisregeling: "Ja, er is sprake van een verhuisregeling.", of "Ja, de verhuisregeling geldt bij echtscheiding maar voor 1 ex-partner". Het laatste zal in de praktijk niet vaak (..) voorkomen. En anders, is het goed vastgelegd in het adviesrapport?

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Uw mening

 
J.Th. van der Vlist
12 jun 2023
Ik ben in deze casus erg benieuwd van wanneer de toelichting op de website is. Ik verwacht dat deze pas later, nadat meeverhuizen ivm de hogere rente, actueel is geworden. Het lijkt mij dat een latere toelichting op de website bindend is. Maar wellicht dat dit ook duidelijk in de voorwaarden is opgenomen?
 
Reageren? Graag eerst inloggen.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.