In artikel 3 van de Wet goed verhuurderschap is bepaald dat een verhuurder, verhuurbemiddelaar of beheerder van een woon- of verblijfsruimte een werkwijze heeft tegen woningmarktdiscriminatie en in het kader van die werkwijze maatregelen neemt. Verder voorziet deze bepaling in de verplichting van de verhuurder, verhuurbemiddelaar of beheerder van een woon- of verblijfsruimte om zijn werknemers te informeren over deze werkwijze en om deze werkwijze aan te passen wanneer opgedane ervaring hiertoe aanleiding geeft. Voorts dient de verhuurder, verhuurbemiddelaar of beheerder van een woon- of verblijfsruimte deze werkwijze op schrift te stellen.
Artikel 4, eerste lid van de Wet goed verhuurderschap ziet op de verplichting van gemeenten om een meldpunt in te stellen waar huurders (inclusief arbeidsmigranten), maar ook woningzoekenden en anderen terecht kunnen met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Dit meldpunt moet laagdrempelig zijn. Naast het bieden van hulp in concrete situaties en het doorverwijzen van woningzoekenden en huurder naar andere bevoegde instanties, kunnen de meldingen ook van belang zijn bij de handhaving. Het instellen van dit meldpunt en de organisatie van een kwalitatief goede en vlotte afhandeling van de meldingen vergt de nodige organisatorische en personele voorbereidingen. Om gemeenten in de gelegenheid te stellen om het meldpunt zorgvuldig vorm te geven wordt gemeenten de ruimte geboden om daarvoor, indien nodig, tot uiterlijk 1 januari 2024 de tijd te nemen. Daarom zal de verplichting voor gemeenten om over een meldpunt te beschikken in werking treden op 1 januari 2024. Uiteraard kunnen gemeenten besluiten dat dit meldpunt voor 1 januari 2024 operationeel is.
In dit artikel 28 van de Wet goed verhuurderschap is bepaald dat artikel 8, eerste lid, onderdeel b, van de Wet goed verhuurderschap wordt gewijzigd op het moment waarop het Besluit huurprijzen woonruimte is gewijzigd in verband met de herziening van het woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woningen.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99