Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
4 aug 2023 Nieuws

BKR statement in reactie op krantenartikel

In een krantenartikel werd gewezen op een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 6 juni 2023, waarbij het Hof BKR verplicht om – net als kredietverstrekkers – verwijderverzoeken van consumenten te behandelen. BKR voldoet aan de uitspraak en behandelt deze verzoeken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Er is inmiddels een aantal verwijderverzoeken bij BKR ingediend en deze zijn allemaal in behandeling genomen. Om tot een passende beoordeling te kunnen komen, werkt BKR nauw samen met de desbetreffende kredietverstrekkers. Zij zijn de enigen die kennis hebben van de persoonlijke situatie van een consument en het verloop van het krediet. Zij beschikken over het volledige dossier en over de nodige financiële kennis waardoor zij belangenafwegingen kunnen maken. BKR heeft deze informatie niet en kan hierdoor onmogelijk alleen beoordelen wat terecht of onterecht is.

Als gevolg van bovenstaande noodzakelijke werkwijze, blijft de snelste manier om uitsluitsel te krijgen over een verwijderverzoek, dit vooralsnog rechtstreeks via de kredietverstrekker te laten verlopen.

De uitspraak van het Hof heeft een impact op de rol van BKR. Mogelijke vervolgstappen en potentiële gevolgen worden daarom nog verder in kaart gebracht.

 

Bron: BKR

 

Uitspraak:

Kan [geïntimeerde] het verwijderingsverzoek aan BKR richten? Ja
2.9. De kernvraag die partijen verdeeld houdt, is of [geïntimeerde] zich met zijn bezwaren en het daaruit voortvloeiende verwijderingsverzoek tot BKR kan richten of dat hij zich hiervoor uitsluitend tot de kredietaanbieders moet wenden. Het hof is van oordeel dat [geïntimeerde] zich ook met het bezwaar en het verwijderingsverzoek tot BKR kan richten en zal uitleggen hoe het tot dit oordeel komt.

Zie verder de uitspraak van de rechter. [Download]

Bron: Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kamervragen over het bericht dat het BKR de bewaartermijn van BKR-registraties bekort

Minister Kaag gaf antwoord op vragen over het bericht dat het Bureau Kredietregistratie (BKR) de bewaartermijn van BKR-registraties bekort. Ook gaf zij antwoord op schriftelijke vragen over het bericht 'Mr. Frank Visser wil onterechte BKR-registraties aanpakken' en de bijbehorende uitzending van Radar.

Wet stelsel kredietregistratie (internetconsultatie)

Bij kredietregistratie door BKR worden veel gegevens van mensen verwerkt. Het wetsvoorstel maakt van het beheer van het kredietregister een wettelijke taak, maakt het mogelijk om BKR aan te wijzen als uitvoerder van die taak, en zorgt ervoor dat gegevens zorgvuldig worden gebruikt.

In de vraagstelling (consultatie) komen de vragen 'positieve registratie hypotheken' en 'verkorten naar drie jaar' aan bod.

Hypotheekverstrekkers: registratie BKR onnodig

De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars vinden het geen goed idee om woninghypotheken te registreren bij het BKR.

Het BKR schrijft dat op basis van de consultatie kan worden geconcludeerd dat er op basis van het sociaal maatschappelijk belang draagvlak is voor positieve registratie van hypotheken.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 aug 2023

Laatst gewijzigd

4 aug 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.