Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
7 aug 2023 Nieuws

Vraag VvE toestemming bij aanbrengen aanbouw

Een appartement eigenaar heeft in strijd met de splitsingsakte een verbouwing doorgevoerd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In artikel 17 van de splitsingsakte staat dat (onder meer) de gevels, balkonconstructie en het dak van het gebouw tot de gemeenschappelijke delen behoren. Verder staat in artikel 22 van de splitsingsakte dat iedere op-, aan-, onder- of bijbouw zonder voorafgaande toestemming van de vergadering van de VvE (hierna ook: de vergadering) verboden is. In artikel 23 van de splitsingsakte staat dat eigenaren zonder toestemming van de vergadering geen wijzigingen mogen aanbrengen aan het architectonisch uiterlijk of de constructie van het gebouw.

Verbouwing

Op 12 mei 2020 heeft de eigenaar een aanbouw laten plaatsen op het dakterras van haar appartement (hierna: “de aanbouw”). De aanbouw bestaat uit een frame dat aan de luifel en de vloer van het dakterras is bevestigd, waarin een houten constructie is geplaatst, voorzien van een doek en afgetimmerd met houten plankdelen.

De eigenaar heeft geen voorafgaande toestemming aan de VvE gevraagd om de aanbouw te plaatsen.

Nadien heeft de eigenaar alsnog toestemming aan de vergadering gevraagd, maar dat heeft de vergadering in stemming gebracht en geweigerd. De vergadering heeft besloten dat de eigenaar de aanbouw moet verwijderen. Daarmee staat het belang van de VvE bij haar vordering tot verwijdering van de aanbouw vast.

Beslissing

De rechtbank veroordeelt de eigenaar om binnen negentig dagen na betekening van dit vonnis de aanbouw te verwijderen en verwijderd te houden en het dakterras terug te brengen naar de oorspronkelijke staat, een en ander op straffe van verbeurte van een dwangsom, te voldoen aan de VvE van € 500,00 (vijfhonderd euro) voor iedere dag dat de eigenaar aan deze veroordeling geen gevolg geeft met een maximum van € 30.000,00 (dertigduizend euro).


Bron: Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

VvE weigert toestemming aanleg stopcontact

Besluit van VvE om geen toestemming te verlenen voor het aanleggen van een stopcontact in de parkeergarage voor opladen hybride auto is geldig tot stand gekomen en niet in strijd met redelijkheid/ billijkheid. Dat besliste de Rechtbank Noord-Holland.

Toestemming verhuur woning niet vanzelfsprekend

De consumenten hebben de geldverstrekker verzocht om toestemming te verlenen voor het verhuren van hun woning, dat als onderpand dient voor hun hypothecaire geldlening. De geldverstrekker heeft dat verzoek afgewezen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 aug 2023

Laatst gewijzigd

7 aug 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.