Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
18 aug 2023 Nieuws

Registraties Direct Pay Services bij Stichting BKR

Ondanks herhaald aandringen door BKR, ontbreekt bij consumenten elk perspectief dat de curator van het failliete Direct Pay Services (DPS) aan de slag gaat met de actualisering van hun registraties bij Stichting BKR (BKR).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Om die reden kondigde Stichting BKR aan om de door DPS bij BKR geregistreerde kredietportefeuille per 1 september 2023 tijdelijk uit het kredietregister te nemen en veilig te stellen in een aparte en niet voor externen toegankelijke omgeving.

Al langere tijd achterstallig beheer door DPS op kredietregistraties

Verschillende registraties en coderingen in het BKR-register zijn al langere tijd niet meer actueel door achterstallig beheer door DPS. Het betreft circa 21.500 geregistreerde lopende kredieten en circa 4.500 beëindigde kredieten. Hierdoor lopen consumenten onterecht de kans om gehinderd te worden bij de aanvraag van nieuwe financieringen. BKR heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een eerder stadium al geïnformeerd over het faillissement en het belang dat de curator invulling geeft aan de registratieverplichtingen.

Ingrijpende en uitzonderlijke maatregel

Deze afzondering – inclusief de registraties waarvoor reeds verwijderverzoeken zijn ingediend – houdt in dat deze verouderde kredietregistraties dus tijdelijk niet meer zichtbaar zijn voor andere kredietaanbieders. Alle kredietverstrekkers hebben een zorgplicht en kunnen door deze afzondering in bepaalde gevallen het betaalgedrag uit het verleden tijdelijk niet optimaal verifiëren bij BKR.


Bron: BKR

Lees ook…

BKR statement in reactie op krantenartikel

In een krantenartikel werd gewezen op een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 6 juni 2023, waarbij het Hof BKR verplicht om – net als kredietverstrekkers – verwijderverzoeken van consumenten te behandelen. BKR voldoet aan de uitspraak en behandelt deze verzoeken.

Rubrieken

Opvoerdatum

18 aug 2023

Laatst gewijzigd

18 aug 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.