Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
4 okt 2023 Nieuws

Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering

Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) en de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van EU-richtlijn 2021/2118. Hierdoor wordt ook EU-richtlijn 2009/103/EG gewijzigd, betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Met dit wetsvoorstel wordt de zesde Europese richtlijn motorrijtuigenverzekering omgezet in Nederlands recht. In 2017 heeft de Europese Commissie een evaluatie uitgevoerd naar de werking van richtlijn 2009/103/EG. De conclusie van deze evaluatie was dat richtlijn 2009/103/EG over het algemeen goed werkt, maar dat op enkele gerichte punten verbeteringen mogelijk waren. Onderhevig wetsvoorstel regelt deze verbeteringen.

Zo moeten lidstaten zorgen dat er een orgaan is dat slachtoffers van een ongeval compenseert als de verzekeraar van het motorrijtuig failliet is. In Nederland is hiervoor Stichting Waarborgfonds Motorverkeer opgericht.

Daarnaast mogen lidstaten de verzekeringsplicht, die nu geldt voor alle motorrijtuigen, afschaffen voor bepaalde voertuigen, zoals lichte elektrische voertuigen. Ook breidt het voorstel de mogelijkheden uit voor lidstaten om te controleren of buitenlandse voertuigen verzekerd zijn.

De richtlijn dient voor het grootste deel voor 23 december 2023 te zijn geïmplementeerd.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.