In artikel 16, tweede lid, WW wordt geregeld dat een verlies aan (arbeids)uren van minder dan 5 uur niet tot een recht op WW-uitkering kan leiden in de situatie dat dat verlies, gelet op het totale patroon van werken (inclusief eventuele niet verzekeringsplichtige uren), minder bedraagt dan de helft van het totale aantal (arbeids)uren (inclusief niet verzekeringsplichtige uren). Met ingang van 1 januari 2013 is het begrip arbeidsuren geïntroduceerd in de WW en is (ook) artikel 16 WW hierop aangepast. Nu blijkt dat deze aanpassing niet juist is geweest. Op grond van de tekst van artikel 16, tweede lid, WW zoals die vanaf 1 januari 2013 luidt, wordt het resterende aantal arbeidsuren vergeleken met het gemiddelde aantal arbeidsuren, terwijl het de bedoeling is dat de verloren arbeidsuren vergeleken worden met het gemiddeld aantal arbeidsuren. Met onderhavige wijziging wordt deze omissie hersteld en sluit de wettekst (weer) aan bij de uitvoeringspraktijk.
Met ingang van 1 januari 2013 hebben WW-gerechtigden de mogelijkheid om met behoud van uitkering te starten als zelfstandige. De belangrijkste voorwaarde voor deelname is dat de kans groot is dat dat de WW-gerechtigde na die startperiode met zijn eigen bedrijf voldoende geld verdient om van te leven en dus geen recht meer (nodig) heeft op uitkering. Het UWV moet vooraf toestemming geven om deel te mogen nemen. De startperiode duurt 26 kalenderweken en tijdens die periode wordt de WW-uitkering gekort met 29%. De WW-gerechtigde mag fulltime aan de slag met het opzetten van zijn eigen bedrijf en er geldt gedurende de startperiode geen sollicitatieplicht.
Met onderhavige wijziging kan een WW-gerechtigde elke eerste van de kalendermaand beginnen aan de startperiode. De wijziging van de startperiode met ingang van de eerste van de maand sluit aan op de maandelijkse betaling van de WW-uitkering. Hierdoor kan het UWV de WW-uitkering over de startperiode eenvoudig(er) vaststellen.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99