Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
16 okt 2023 Nieuws

Wijzigingsbesluit box 3

De wijziging betreft onderdeel 2.1, waarbij de goedkeuring voor het in mindering brengen van de verschuldigde inkomstenbelasting ter zake van de niet tijdig opgelegde (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting in box 3 is geactualiseerd en wordt vernummerd onder onderdeel 2.1A. In onderdeel 2.1B wordt een goedkeuring toegevoegd voor het in mindering brengen in box 3 van de verschuldigde schenkbelasting ter zake van een niet tijdig opgelegde (voorlopige) aanslag schenkbelasting.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Belastingschulden

Met uitzondering van erfbelastingschulden zijn belastingschulden geen schulden in box 3. Een belastingplichtige kan de eventuele nadelige gevolgen van deze regel voor inkomstenbelastingschulden voorkomen door tijdig een verzoek voor een (nadere) voorlopige aanslag of een aangifte in te dienen en de aanslag voor de peildatum van box 3 te betalen.

Schenkbelastingschulden

Met uitzondering van erfbelastingschulden zijn belastingschulden geen schulden in box 3 (artikel 5.3, derde lid, onderdelen c en d, van de Wet IB 2001). De belastingplichtige kan de eventuele nadelige gevolgen van deze regel voor schenkbelastingschulden voorkomen door gelijk na de schenking aangifte schenkbelasting te doen en de daaropvolgende (voorlopige) aanslag voor de peildatum van box 3 te betalen.

In het besluit zijn een tweetal goedkeuringen opgenomen.

"...

Het bedrag dat op de niet tijdig opgelegde (nadere) voorlopige aanslag is betaald, behoort op de peildatum niet tot de waarde van de banktegoeden in box 3.

..."

 

Bron: Rijksoverheid

Aanvulling 16/10/2023 (Belastingdienst)

Is uw aangifte uiterlijk 5 november 2023 bij ons binnen en hebt u nog geen (voorlopige) aanslag schenkbelasting ontvangen voor 1 januari 2024? Dan mag u de verschuldigde schenkbelasting aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting 2024. U mag het bedrag alleen aftrekken van uw banktegoeden in box 3.

Voor de aftrek geldt een aantal voorwaarden:

  • Uw aangifte schenkbelasting moet uiterlijk op 5 november 2023 bij ons binnen zijn.
  • Uw banktegoeden mogen door de aftrek niet onder € 0 komen.

Ook na 5 november 2023 kunt u aangifte schenkbelasting doen voor een schenking in 2023. De aangifte moet vóór 1 maart 2024 bij ons binnen zijn. U hebt dan geen recht meer op aftrek in box 3 van de inkomstenbelasting 2024.

 

Bron: Belastingdienst

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.