MijnFintool

Nieuws

Kamerbrief voortgang aanpak funderingsproblematiek

Minister De Jonge informeerde de Tweede Kamer over de lopende activiteiten voor de aanpak van funderingsschade op nationaal niveau.

In deze brief wordt toegelicht:

  1. de opgave voor funderingsschade.
  2. op welke wijze de rijksoverheid wil komen tot een meer samenhangende, integrale aanpak van funderingsschade.
  3. hoe we het Fonds Duurzaam Funderingsherstel landelijke werking gaan geven.
  4. hoe we de lokale uitvoering ondersteunen via kennis en innovatie in de Nationale aanpak Funderingsproblematiek (NAF) en via het nationaal Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF).

Funderingsschade

De funderingsopgave bij gebouwen wordt groter en urgenter met de toenemende ouderdom van de gebouwenvoorraad, door bodemdaling en het veranderende klimaat (onder andere langdurige droogte). Het grootste deel van de problemen speelt bij gebouwen die zijn gebouwd voor circa 1970, waarbij gebruik is gemaakt van een fundering op houten palen of een ondiep gemetselde fundering (fundering op staal).
Funderingsproblemen doen zich zowel in stedelijk als landelijk gebied voor.

Meerdere regio's

Eerder was funderingsschade vooral een vraagstuk dat in West- en Noord-Nederland speelde, waarbij het vaak om houten paalaantasting en sterke zakking in zettingsgevoelige gebieden ging. Maar door langdurige droogte en bodemdaling en naar aanleiding van uitzakkend grondwater door langdurig neerslagtekort komen er ook steeds meer meldingen uit andere delen van Nederland met andere soorten bodemgesteldheid, zoals bijvoorbeeld riviergebieden met veel kleihoudende gronden. Door eerst droogte en daarna weer vernatting kan de bodem ‘krimpen en zwellen’, waardoor bij gebouwen met een ondiepe fundering er verschillen in zetting kunnen ontstaan die tot schade leiden. In deze oorzaken en mechanismen van funderingsschade is nog veel minder inzicht.

Aanpak funderingsschade

De verantwoordelijkheid voor het herstel van funderingsschade ligt juridisch bij de eigenaar van het gebouw. De eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het gebouw en daarmee ook voor het onderhoud aan de fundering. Voor individuele eigenaren kan funderingsschade een grote impact hebben, omdat herstel vaak een forse investering vraagt. Ook kan de eigenaar-bewoner afhankelijk zijn van de medewerking van zijn buren, als zijn woning onderdeel uitmaakt van een bouwblok of bij gestapelde bouw. De complexgewijze aanpak die dan veelal noodzakelijk is, is vaak een ingewikkeld, langjarig proces. Niet alle eigenaren hebben de financiële draagkracht en organisatiekracht om tot herstel over te gaan. In sommige gevallen kan de uitzichtloze situatie ook tot psychisch-sociale problemen leiden.

Leenvoorwaarden

Wat betreft de leenvoorwaarden maak ik de volgende keuzes.
• Bij het FDF 3.0 kunnen niet alleen eigenaar-bewoners in een bouwblok terecht zoals nu het geval is, maar ook eigenaar-bewoners van vrijstaande woningen kunnen gebruik gaan maken van het fonds.
....

Informatiebronnen

Eigenaar-bewoners kunnen bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) algemene informatie krijgen en een melding maken van funderingsschade aan hun woning. Ook Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontsluit kennis over de funderingsproblematiek en richt zich daarbij voornamelijk op professionals in het veld (gemeenten en woningcorporaties).
Daarnaast heeft Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF) op 1 september 2022 zijn deuren geopend, zowel online (Kenniscentrum voor Bodemdaling en Funderingen (kbf.nl)) met een kennisbank als met een fysieke netwerkplek te Gouda. Ook via de website van Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF) is er informatie over funderingsherstel te vinden om burgers en voornamelijk professionals op weg te helpen.


Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 okt 2023

Laatst gewijzigd

16 okt 2023

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1