De komende jaren zal de voortgang van de transitie intensief worden gemonitord. Hierover zal ik het parlement periodiek informeren. Uit de monitoring en de advisering van de Regeringscommissaris kan bijvoorbeeld naar voren komen dat de huidige transitietermijnen niet haalbaar zijn. Indien dat aan de orde is, is het mogelijk om de transitietermijnen aan te passen. Tijdens het debat over de Wet toekomst pensioenen heb ik reeds toegezegd om de transitiedatum met een jaar te verlengen. Hiertoe heb ik een wetsvoorstel in voorbereiding waarin wordt geregeld dat de verschillende transitiedata worden verplaatst naar lagere regelgeving. Door deze aanpassing kan ook op een later moment de transitietermijnen makkelijker worden aangepast.
Vraag 3. Is het mogelijk dat onderdelen van de wet uiteindelijk niet ingevoerd zullen gaan worden als deze niet haalbaar blijken te zijn? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het invaren van bestaande pensioenen.
De Wet toekomst pensioenen is per 1 juli 2023 in werking getreden en is daarmee onderdeel van het huidige wettelijke kader waar pensioenuitvoerders zich aan moeten houden. Het niet invoeren van onderdelen van de Wtp kan alleen als daartoe een wetvoorstel wordt ingediend waarmee de wet wordt gewijzigd. Daar ziet het kabinet op dit moment geen aanleiding toe.
De transitie naar het nieuwe stelsel is formeel gestart vanaf 1 juli 2023, waarbij de sector overigens al eerder met voorbereidingen is aangevangen. Uiterlijk 1/1/2028 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de uitgangspunten van het nieuwe stelsel. Bij de overgang naar het nieuwe stelsel hanteren pensioenuitvoerders verschillende snelheden. De eerste uitvoerders zijn reeds in een vergevorderd stadium van besluitvorming en zijn voornemens om per 1/1/2025 al over te stappen naar het nieuwe stelsel.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668