Er bestaat tot en met 22 januari 2024 een verschil tussen de op Mijn-NHG aangeboden NHG-toets en de Voorwaarden en normen. Als je de NHG-toets gebruikt, krijg je normaal gesproken een uitkomst die zo volledig mogelijk aansluit op de Voorwaarden en normen. Op dit moment heb je bij een nieuwbouwwoning met een A++++ label (een ‘energiezuinige’ nieuwbouwwoning) meer ruimte onder de NHG-grens dan volgens de Voorwaarden en normen mogelijk zou moeten zijn.
Het is volgens de NHG-toets mogelijk om bij nieuwbouwwoningen met een A++++ label de ruimte tussen de reguliere NHG-grens van € 435.000 en de verruimde NHG-grens van € 461.100 te benutten voor de kosten van gewoon meerwerk. Dat sluit niet aan bij de Voorwaarden en normen. In C.2.2 van de Voorwaarden en normen staat dat je die ruimte tussen de reguliere NHG-grens en de verruimde grens alleen mag gebruiken voor energiebesparend meerwerk in de vorm van een Energiebespaarbudget of extra treffen van energiebesparende voorzieningen.
De kans bestaat dat sommige geldverstrekkers en consumenten ervan uitgegaan zijn dat de hiervoor beschreven ruimte ook voor gewoon meerwerk mocht worden gebruikt. Ook omdat wij zelf op vragen van adviseurs over dit onderwerp hebben geantwoord dat dit mag. Wij zullen daarom bij leningen met NHG waarvoor de aanvraag uiterlijk 22 januari 2024 bij de geldverstrekker is ingediend een uitzondering maken: Wij zullen toestaan dat voor nieuwbouwwoningen met een A++++ label de ruimte ook voor de kosten van gewoon meerwerk is gebruikt.
Vanaf 23 januari zal de toetsing hiervan in de NHG-toets op Mijn-NHG zoals bedoeld aansluiten bij de Voorwaarden en normen.
Er is op dit onderdeel dus een tijdelijk verschil tussen de NHG-toets en de Voorwaarden en normen. Maar bij verschillende geldverstrekkers is het nu al niet mogelijk om de ruimte tussen de reguliere NHG-grens en de verruimde grens te gebruiken voor de kosten van gewoon meerwerk. Bijvoorbeeld omdat zij de Voorwaarden en normen al volledig correct verwerkt hebben in hun eigen rekenmodules.
Verder blijft gelden dat de Voorwaarden en normen leidend zijn. We hebben eerder met alle geldverstrekkers afgesproken dat het gebruik van de NHG-toets voor eigen rekening en risico is.
We doen er natuurlijk alles aan om te vermijden dat er een verschil ontstaat tussen de NHG-toets en onze regels. En als dat verschil er toch even is, maken we een redelijke afweging. Daarom hebben we gekozen voor de zojuist genoemde oplossing.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99