Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 mrt 2024 Nieuws

Aftrek van advies- en afsluitkosten in verband met een nieuw rentecontract

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de advies- en afsluitkosten die een geldverstrekker in rekening brengt in verband met het afsluiten of aanpassen van het rentecontract voor de eigenwoningschuld behoren tot de aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Aanleiding

De belastingplichtige heeft een eigen woning en een eigenwoningschuld. De belastingplichtige wil een reguliere dan wel tussentijdse renteaanpassing doen, waarvoor de geldverstrekker hem een aanbod voor een nieuw rentecontract doet. De belastingplichtige sluit op basis van het aanbod van de geldverstrekker een nieuw rentecontract. De geldverstrekker brengt hiervoor advies- en afsluitkosten in rekening.

Vraag

Behoren de advies- en afsluitkosten die een geldverstrekker in rekening brengt in verband met het afsluiten of aanpassen van het rentecontract voor de eigenwoningschuld tot de aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning?

Antwoord

Ja.

Beschouwing

Op grond van artikel 3.120, eerste lid, onderdeel b, van de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001) zijn de kosten van geldlening die behoren tot de eigenwoningschuld aftrekbaar. In onderdeel 4.5 van het besluit van de Minister van Financiën van 10 juni 2010 is bepaald dat tot de kosten van een geldlening uitsluitend behoren de kosten die rechtstreeks zijn verbonden aan het opnemen, verlengen of aflossen van een geldlening (zie ook: HR 19 mei 1982, ECLI:NL:HR:1982:AW9407, en HR 23 september 2016, ECLI:NL:HR:2016:2136).

Bij het afsluiten of aanpassen van het rentecontract voor de eigenwoningschuld is sprake van kosten die rechtstreeks zijn verbonden aan het opnemen of verlengen van een geldlening die behoren tot de eigenwoningschuld. De advies- en afsluitkosten die hiermee gepaard gaan, komen dus op grond van artikel 3.120, eerste lid, onderdeel b, Wet IB 2001 als aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning in aftrek.

 

Bron: Belastingdienst

Lees ook…

Aftrek van advieskosten als de lening niet wordt afgesloten of aangepast?

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of advieskosten aftrekbaar zijn als de lening niet wordt afgesloten of aangepast.

Uw mening

 
Edwin Zijdenbos CFP®
13 mrt 2024
@Van Oers, bij een gemengde schuld (box 1/ box 3) zijn de financieringskosten evenredig aftrekbaar. Dus enkel aandeel kosten dat betrekking heeft op box 1 schuld.
 
Edwin Zijdenbos CFP®
13 mrt 2024
@Poort, zie (toegevoegd) artikel https://www.fintool.nl/34807/aftrek-advieskosten-als-lening-niet-wordt.htm
 
René van Oers
13 mrt 2024
Geldt dit ook wanneer het feitelijk wel een eigen woning schuld (aankoop/verbetering) betreft maar vanuit een andere reden bijv. bijleenregeling of vrijw. keuze voor aflossingsvrij zonder overgangsrecht een box III lening betreft?
 
Rutger Poort
5 mrt 2024
En wanneer een klant niet rechtstreeks bij de geldverstrekker terecht kan, maar dit via zijn tussenpersoon regelt, zijn de kosten die de tussenpersoon dan evt. in rekening brengt ook aftrekbaar?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 mrt 2024

Laatst gewijzigd

13 mrt 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.