Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
15 mrt 2024 Nieuws

Vergunningplicht en groepsverzekeringen

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nodig. Dat kan onder meer het geval zijn bij bedrijven in de transportsector, verhuissector en autoverhuurbedrijven. De aangepaste regels rondom groepsverzekeringen zijn een gevolg van een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Groepsverzekeringen

Een groepsverzekering is een verzekeringsovereenkomst die is gesloten tussen een verzekeringnemer (in dit voorbeeld een transportbedrijf) en een verzekeraar. Het transportbedrijf kan meerdere personen of ondernemingen als verzekerden op de polis bijschrijven. Een persoon of onderneming kan automatisch toetreden tot een groepsverzekering of niet-automatisch.

1 oktober 2025

In dat laatste geval, bij een bewuste keuze en een vergoeding door de klant, is er vanaf 1 oktober 2025 een vergunningplicht voor het transportbedrijf. Als gevolg van een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie wordt het transportbedrijf per 1 oktober 2025 gezien als een ‘bemiddelaar in verzekeringen’.

Uitzonderingen op de vergunningplicht

Er is niet in alle gevallen sprake van vergunningplicht. Er is geen sprake van vergunningplicht als uw klanten (verzekerden) automatisch onder de groepsverzekering vallen en geen keuzemogelijkheid hebben. Of als er geen sprake is van een vergoeding voor de verzekeringnemer. Dan bent u vrijgesteld van de vergunningplicht. Daarnaast is nog een ‘vrijstellingsregeling'.

Meer info

- Vrijstelling en vergunningplicht

 

Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 mrt 2024

Laatst gewijzigd

15 mrt 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.