Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 mrt 2024 Nieuws

Overdrachtsbelasting

De waarde in het economische verkeer van de onroerende zaak is hoger dan de overeengekomen koopsom. De waarde economisch verkeer was boven de woningwaardegrens. De koopsom onder de woningwaardegrens. Welk tarief overdrachtsbelasting?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

1. Eisers (kopers) hebben op 18 mei 2022 een woning aan de [adres] te [plaats] (de woning) gekocht van de heer [naam 4] (de verkoper) voor een bedrag van € 395.000 (de koopsom).

2. In opdracht van eisers heeft een taxateur van BVM Taxateurs (de taxateur) de woning op 11 mei 2022 getaxeerd in verband met de financiering van de woning. In het taxatierapport heeft de taxateur de marktwaarde van de woning bepaald op € 430.000.

Grondslag

Overdrachtsbelasting wordt berekend over de waarde van de onroerende zaak op het moment van de verkrijging. Die waarde is ten minste gelijk aan die van de tegenprestatie, in dit geval de koopsom.
Onder ‘waarde’ wordt verstaan: waarde in het economische verkeer.

Marginaal

Het taxatierapport biedt naar het oordeel van de rechtbank overtuigend steun voor het oordeel dat de waarde in het economische verkeer van de onroerende zaak hoger is dan de overeengekomen koopsom. De waarde van de onroerende zaak is bepaald naar waardepeildatum 11 mei 2022, derhalve bijna drie maanden vóór de verkrijging, terwijl sprake is van een stijgende woningmarkt. De getaxeerde waarde is € 35.000 hoger dan de koopsom. Dit is zowel in absolute als in relatieve zin geen marginale afwijking.

Beslissing

De rechtbank volgt de belastinginspecteur dan ook in zijn standpunt dat in deze zaak de koopsom niet aangemerkt kan worden als de waarde in het economisch verkeer, maar dat uitgegaan dient te worden van de getaxeerde marktwaarde (€ 430.000).


Bron: Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Overdrachtsbelasting en taxatiewaarde

Recent kregen we een helpdeskvraag inzake de woningwaardegrens en overdrachtsbelasting. De vraag was wat leidend is voor de woningwaardegrens, de koopsom of het taxatierapport.

Woningwaardegrens 2025

De woningwaardegrens voor 2024 bedraagt €510.000.

Overdrachtsbelasting en woningwaardegrens

In een tweetal besluiten wordt overdrachtsbelasting en de woningwaardegrens voor de startersvrijstelling behandeld.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.