Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 mrt 2024 Nieuws

Gemiddelde prijsopbouw van een NHG-woning

Minister H.M. de Jonge gaf antwoord op een informatieverzoek over de gemiddelde prijsopbouw van een NHG-woning.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Gevraagd is te informeren over de gemiddelde prijsopbouw van een NHG-woning (435.000 euro), en in de berekening apart op te nemen wat de prijsopbouw is van: grondkosten, kosten van het gereedmaken van de grond, bouwmateriaalkosten, arbeidskosten van de bouw, kosten van verschillende instanties en organisaties die nodig zijn voor de oplevering van het huis (bijvoorbeeld de gemeente), en het deel van de kosten door belastingheffing.

Indicatieve prijsopbouw

Door de grote variatie in bouwkosten, bijkomende kosten en grondkosten is het niet mogelijk om hier een vaste prijsopbouw voor weer te geven. Indicatief en samenvattend kan worden gesteld dat de bouwkosten inclusief bijkomende kosten waarschijnlijk voor iets meer dan de helft van de VON-prijs van woningen uitmaakt.

Voor nieuwbouwwoningen in de koopsector geldt dat btw aanvullend 17% van de totale VON prijs uitmaakt.

Uit het restant wordt de planontwikkeling, bestemmingswijziging, het bouw- en woonrijp maken en het beschikbaar maken van de grond (waaronder het aankopen en vrij maken van de locatie voor woningbouw) betaald.

CBS

Het CBS heeft cijfers over de totale bouwsom (exclusief BTW) van koopwoningen gedeeld door het totaal aantal woningen van de zuivere woningbouwprojecten waarvoor vergunning is verleend. Het CBS heeft deze uitgesplitst voor de regio’s Nederland, Noord-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Zuid-Nederland, en geeft daar de grootte van de woningen bij.

Bouwkosten koopwoningen in Nederland volgens het CBS excl. BTW

Regio

Gemiddelde grootte (m2)

2023 januari - 2023 december*

Noord-Nederland

203

€ 241.000

Oost-Nederland

179

€ 197.000

West-Nederland

187

€ 230.000

Zuid-Nederland

178

€ 194.000

Gemiddeld Nederland

184

€ 212.000

 

*het betreft op moment van raadplegen (12 maart 2024) nog voorlopige cijfers van het CBS .

Niet alle woningen zijn in de bovenstaande berekening meegenomen. Alleen de volgens het CBS ‘zuivere’ woningbouwprojecten zijn meegenomen. Niet in de berekening van de gemiddelden meegenomen zijn combinaties zoals: projecten met huur- en koopwoningen, woningen met andere gebouwen / commerciële functies of woningen met recreatiewoningen in één vergunning. Bovendien betreft het gemiddelden en zullen de werkelijke bouwkosten zeer afhankelijk zijn van het type woning en de woninggrootte. Dit verklaart waarom de gemiddelde bouwkosten in Noord-Nederland hoger zijn dan het landelijk gemiddelde; het gaat in Noord-Nederland gemiddeld om grotere woningen. Overigens lag de gemiddelde nieuwbouwprijs van woningen in Nederland hoger dan de NHG-grens. Het is dus waarschijnlijk dat de woningen tot en met de NHG-grens wat kleiner zijn dan de hierboven genoemde gemiddelden, en wat lagere bouwkosten hadden dan de gemiddelden die hierboven genoemd zijn.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 mrt 2024

Laatst gewijzigd

22 mrt 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.