De rechtbank overweegt dat polisvoorwaarden alleen gelden als ze zijn overeengekomen. Daarvoor is in beginsel nodig dat ze aan de verzekeringnemer zijn toegezonden. De aanvaarding zal meestal stilzwijgend plaatsvinden, namelijk doordat de verzekeringnemer de door hem ontvangen polis zonder protest behoudt.
Verzekeraar A. heeft niet aangetoond dat [naam VOF] de polis en de voorwaarden heeft ontvangen. Wel heeft A. kopieën overgelegd van brieven met bijlagen die zij aan [naam VOF] zou hebben gestuurd. Uit de inhoud daarvan blijkt dat het om elektronische toezending zou moeten gaan. Zo staan er in de brieven de oproep om het verzekeringsbewijs zelf uit te printen en de aankondiging dat wijzigingen per email zullen worden verstuurd. Uit het onderzoeksrapport van A. blijkt echter dat zij aanvankelijk niet over het juiste mailadres van [naam VOF] beschikte en dat een melding terugkwam dat verzending van de e-mails was mislukt. Het is niet duidelijk geworden wanneer hierin verandering is gekomen en welke mails [naam VOF] hebben bereikt. De rechtbank kan dus niet vaststellen dat [naam VOF] ooit polisvoorwaarden heeft ontvangen.
Dat betekent echter niet dat er voor de telefonisch afgesloten verzekering geen voorwaarden zouden gelden. Voor de inhoud van de verzekering komt het aan op wat partijen bij het sluiten van de verzekering ten aanzien daarvan redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. In aanvulling daarop heeft de verzekering de gevolgen die naar de aard van de verzekering voortvloeien uit de wet, de gewoonte en de eisen van redelijkheid en billijkheid.
Tussen partijen is niet in geschil dat telefonisch een verzekering van het type allrisk is afgesloten en geen van partijen heeft gesteld dat specifieke, afwijkende voorwaarden zouden zijn besproken. Dit brengt de rechtbank tot het oordeel dat tussen partijen de gebruikelijke voorwaarden gelden die A. op dat moment aanbood onder de aanduiding allrisk. Dat zijn de polisvoorwaarden die A. in deze procedure heeft overgelegd. De rechtbank volgt daarmee de vaste rechtspraak over de voorwaarden die gelden als een verzekeraar alleen mondeling voorlopige dekking verleent.
De rechtbank verwerpt het argument van gedaagden dat de alcoholuitsluiting een kernbeding vormt en dat dit niet uitdrukkelijk is overeengekomen. Partijen hebben telefonisch wilsovereenstemming bereikt over de reikwijdte van de dekking van de verzekering, namelijk dekking overeenkomstig de gebruikelijke voorwaarden voor allriskverzekeringen van A. De alcoholuitsluiting maakt deel uit van die dekkingsomschrijving en ook over de alcoholuitsluiting bestond daarom wilsovereenstemming.
De verzekeraar wordt in het gelijk gesteld.
Bron: Rechtspraak.nl
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668