MijnFintool

Nieuws

Internetconsultatie aanpassing splitsingsvrijstelling gestart

Ondernemingen kunnen bij een splitsing gebruik maken van de splitsingsvrijstelling. Zij betalen dan geen overdrachtsbelasting over onroerende zaken zoals bedrijfsterreinen en panden als die via een splitsing worden verkregen.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een verkoop wordt vormgegeven als een splitsing om heffing van overdrachtsbelasting te voorkomen. Het kabinet vindt dit onwenselijk en komt daarom met conceptregelgeving om dit aan te passen.

Daarnaast zorgen de aanpassingen ervoor dat de uitvoering en handhaving voor de Belastingdienst worden vereenvoudigd en verbeterd.

Nieuwe voorwaarden

De splitsingsvrijstelling bestaat zodat ondernemers door de overdrachtsbelasting niet gehinderd worden bij het bereiken van een bedrijfsmatig en economisch gewenste structuur van het bedrijf. In de conceptregeling stelt het kabinet 3 nieuwe voorwaarden voor om de splitsingsvrijstelling te kunnen gebruiken. Het gaat om een ondernemingseis, een voortzettingseis en een aanhoudingseis. Allereerst gaat het om een ondernemingseis: om gebruik te maken van de splitsingsvrijstelling moet een onderneming of een zelfstandig deel daarvan worden verkregen. Ten tweede moet de onderneming ten minste 3 jaar door de verkrijger worden voortgezet.

Tot slot verplicht de aanhoudingseis de splitsende rechtspersoon of diens aandeelhouder de verkregen onroerende zaken 3 jaar in bezit te houden. Als de verkrijgende rechtspersoon binnen 3 jaar na een splitsing opnieuw wordt gesplitst of er een fusie, interne reorganisatie of aandelenfusie plaatsvindt, dan wordt de vrijstelling niet teruggenomen. De nieuwe verkrijger dient in zo’n situatie een soortgelijk belang te krijgen om de vrijstelling te behouden. Hiermee treedt hij in de plaats van de oorspronkelijke verkrijger. Ook mogen de splitsing en opvolgende fusies, splitsingen, interne reorganisaties en aandelenfusies er niet op zijn gericht overdrachtsbelasting te voorkomen. Is dat wel het geval dan wordt de vrijstelling alsnog teruggenomen.

Ruziesplitsing

De aanpassing ziet ook op mogelijke ruziesplitsingen. Dit betekent dat de splitsingsvrijstelling ook kan worden ingezet op de onroerende zaken in het geval dat aandeelhouders uit elkaar gaan. De ondernemingseis en daarmee de samenhangende voortzettingseis gelden niet bij een ruziesplitsing, de aanhoudingseis is hier wel van toepassing om continuïteit te waarborgen.

Klik hier voor de internetconsultatie.


Bron: Rijksoverheid

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

10 apr 2024

Laatst gewijzigd

10 apr 2024

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1