Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
17 apr 2024 Nieuws

Kamervragen over misgelopen lijfrentepolis of pensioen

Minister Van Weyenberg gaf antwoord op vragen over de problematiek rond misgelopen lijfrentepolis en pensioen. Een tv programma besteedde hier in de uitzending van maandag 26 februari 2024 aandacht aan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Voor het overdragen van fiscaal gefaciliteerde producten, zoals lijfrentepolissen of pensioenkapitaal, bestaat het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK). Dit zijn werkafspraken tussen financiële instellingen om de waardeoverdracht van verschillende fiscaal gefaciliteerde producten zonder fiscale consequenties te regelen. Zo is onder andere afgesproken dat de overdragende partij ervoor zorgt dat de betaling binnen veertien dagen plaatsvindt.

Kifid

Kifid geeft aan dat er sprake is van een beperkt aantal klachten over dit onderwerp. Daarbij geeft Kifid aan van mening te zijn dat het PSK bijdraagt aan het vinden van oplossingen in het geval van een (te) trage waardeoverdracht van kapitaal. Gelet hierop vind ik het huidige zelfregulerende beleidsinstrument van het PSK voor nu voldoende. Wel heb ik van het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) begrepen dat zij kijken naar mogelijke verbeteringen in de zelfregulering van het PSK.

Vraag 4

Wie moet er toezicht houden op deze slechtlopende overdrachten door banken en verzekeraars?
Antwoord 4
Het PSK is een zelfregulerend beleidsinstrument. Dat betekent dat er geen afdwingbare verplichting bestaat en dat er tevens geen wettelijke grondslag is voor toezichthouders om te controleren op naleving van deze bepalingen, zoals de overdrachtstermijnen die genoemd zijn in het PSK.


Bron: Rijksoverheid

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Afspraken over kapitaaloverdracht

Overdracht van kapitaal uit een verzekerings- en bankproduct naar een andere financiële instelling moet binnen 14 dagen plaatsvinden. Bij vertraging buiten de schuld van de klant heeft de klant recht op een rentevergoeding. Dat zijn het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overeengekomen.

Kamervragen over slapende rekeningen bij banken

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over slapende rekeningen bij banken.

Check VIA op vergeten kredieten

Een consument heeft in het verleden een studentenkrediet met een limiet van €1.000 afgesloten. Na zijn studie is betrokkene verhuisd en gebruikte de rekening niet meer. Betrokkene heeft verzuimd een adreswijziging door te geven en heeft de correspondentie daardoor niet gezien.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

17 apr 2024

Laatst gewijzigd

17 apr 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.